back to top

Kako živjeti s povišenim krvnim tlakom

Povišeni krvni tlak utječe na srce i arterije te može dovesti do velikih oštećenja. Ako se povišeni krvni tlak ne liječi najčešće će uzrokovati moždani udar, može doći do promjena na očima i bubrezima. Čak i malo sniženje krvnog tlaka može smanjiti rizik od srčanog infarkta.

Uzroci povišenog krvnog tlaka

Najčešći uzroci povišenog krvnog tlaka su pretilost, stres, uzimanje velikih količina alkohola, prekomjerna količina soli u prehrani, tjelesna neaktivnost i bubrežne bolesti. Kod trudnica povišeni krvni tlak može izazvati životnu opasnost za plod, obično se povišeni krvni tlak u trudnica vraća u normalu nakon porođaja.

Snizite krvni tlak

Kako bi otkrili da imate povišeni krvni tlak potrebno je redovito mjerenje barem svake druge godine nakon tridesete godine. U slučaju da vam je tlak povišeni liječnik će vas naručiti na još jedan pregled kako bi sa sigurnošću potvrdio vašu dijagnozu. Nakon što tri puta za redom imate povišeni krvni tlak liječnik će vam preporučiti odlazak na razne pretrage srca, pregled očiju, pretrage mokraće i krvi.

Komplikacije

Postoji rizik od oštećenja srca, arterija i bubrega ako se povišeni tlak ne liječi. Kod oštećenih arterija može doći do ateroskleroze. Nakon dugo godina, oštećenje arterija u bubrezima može izazvati  zatajenje bubrega. Arterije u očnoj pozadini također mogu biti oštećene zbog povišenog krvnog tlaka.

Liječenje

Povišeni krvni tlak može se može se držati pod kontrolom ali se ne može izliječiti. U slučaju da bolujete od blago povišenog krvnog tlaka bit će potrebne promjene u načinu života. Ako te mjere ne uspiju potrebni su vam lijekovi koji će vam napisati liječnik.

Samopomoć

Kako bi si samopomgli tada trebate promjeniti vaš način života na sljedeće načine; jedite ribu, bijelo meso, svježi sir, nemasni jogurt, pazite na količinu alkohola koju unosite u organizam, ograničite uzimanje soli, sol povećava količinu tekućine koju zadržavate u tijelu, vježbajte, prestanite pušiti.

Povišeni krvni tlak može uzrokovati veliku štetu vašem organizmu ukoliko ga ne provjeravate i ne kontrolirate. Najbolje se pridržavati propisane terapije, te promjeniti način života kakav ste do sad imali ukoliko šteti vašem zdravlju.

Autor: N.K., Foto: Brian Maudsley/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU