HomeLjepotaKoja sve sredstva mogu izazvati alergiju

Koja sve sredstva mogu izazvati alergiju

Ono što je za neke blagotvorno, za neke je škodljivo. Jedna od neugodnih pojava je pojava alergijske reakcije, odnosno ekcema. Velika je raznolikost alergičnih faktora koji izazivaju takve reakcije. U tom cilju vam navodimo ona koja najčešće reagiraju alergijski.

Boje za kosu

Skoro sve boje za kosu sadrže ekcematogene sastojke, jer su gotovo sve na bazi anilina. Reakcija se obično pojavljuje u roku od 12 do 24 sata poslije bojanja. Prvi znak oboljenja je jaki svrbež tjemena, zatim pojava crvenih pjega na potiljku, iza ušiju i na očnim kapcima, koji nabubre i nateknu.

prije nego se odlučite na bojanje isprobajte na koži boju kako će reagirati. Ako nakon 24 sata dođe do reakcije, odnosno pojave se mjehurići ili koža porumeni, odustanite od bojanja.

Lak za nokte

I ovo kozmetičko sredstvo može izazvati alergijsku reakciju, najčešće dolazi do perutanja oboljelog mjesta. Taj se ekcem rijetko pojavljuje na rukama, već se perutanje pojavljuje na očnim kapcima. Liječenje tih pojava je najčešće bezuspješno.

Ruž za usne

Alergijska reakcija na ruž za usne obično se pojavljuje 24 sata nakon primjene ruža. Prvo se osjeti lako štipanje, koža malo peče, usta su suša. Može doći i do svrbeža na usnama. Trebalo bi prestati s upotrebom ruža koji ste nanosili, i najbolje da potražite drugi ruž.

Puder za lice

Puderi koji sadrže minerale će rijetko kad izazvati alergijsku reakciju. Međutim, dermatolozi su konstatirali da su oni uzročnici jedne rijetke kožne bolesti na licu -melanoze- koja na obrazima, oko usana , a ponekad i na vratu, stvara crne pjege.

Ostala sredstva

Kreme za lice ili ruke, rumenilo za obrve, sredstva za skidanje šminke i podloge za puder, također izazivaju oboljenja kože. Sapuni, sredstva za uklanjanje neugodnih mirisa, sredstva za skidanje dlaka također mogu izazvati alergijsku reakciju. Najčešće su u pitanju nadražaji kože, koji se iskazuju na mjestu uporabe.

  Eritrociti u urinu

Ima žena koje ne podnose ni najfinije i najmekše kreme, naročito ako su masne. Ova oboljenja najčešćem se pojavljuju u obliku ekcema, pa se na njihove izazivače često i ne pomišlja.

Foto: Ewa Walicka/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Šta je smrtovnica?

Tegobe u trudnoći

Previous article
Next article