back to top

Prirodna sredstva za čišćenje kućanstva

Sva kemijska sredstva za čišćenje sadržavaju mnogo spojeva koji su često opasni po zdravlje, a posebnu opasnost predstavljaju djeci i kućnim ljubimcima. Popis brojnih potencijalnih opasnosti zbog korištenja ovih proizvoda uključuje oštećenje sluznice i kože, a neki čak mogu i kancerogeno djelovati.

Porazna istina jest kako za veliku većinu ovakvih proizvoda na tržištu nema dovoljno poznatih učinaka na dugoročnijoj izloženosti. Osim što imaju štetno djelovanje na ljude, kemijska sredstva predstavljaju ozbiljan problem i za okoliš.

Čisti dom, čista savjest

Za razliku od raznih industrijskih sredstava koji mogu biti jako štetni i opasni ukoliko ih pomiješate, sastojke iz kućne radinosti možete bez straha kombinirati i miješati kako bi dobili snažniji i djelotvorniji učinak čišćenja. Od raznih uputa i savjeta za izradu vlastitih kućnih sredstava za čišćenje donosimo vam naše prijedloge pa isprobajte!

Univerzalno sredstvo za čišćenje svih podloga

Posipajte sodu bikarbonu na navlaženu spužvu ili na polovicu limuna, čak možete dodati i nekoliko kapi octa. Ako koristite spužvu, prethodno na nju nanesite par kapi limunovog soka, te će se mješavina zatim početi pjeniti. Oribajte onečišćenu površinu, s lakoćom uklonite nečistoće te zatim obrišite ispranom spužvom kako bi ste uklonili ostatke sredstva.

Ako želite da vam podovi blistaju poslušajte par savjeta u nastavku:

[fvplayer src=”http://vimeo.com/108790347″ splash=”http://www.savrsena.hr/wp-content/uploads/2014/10/ciscenje-podova.jpg”]

Za čišćenje i osvježavanje tepiha

Pomiješajte 15 do 20 kapi vašeg omiljenog eteričnog ulja u 1 šalicu sa sodom bikarbonom. Mješavinu dobro promiješajte te je ostavite da odleži preko noći. Onečišćeni dio tepiha zatim pospite mješavinom nakon čega je osišite.

Pogledajte video u nastavku kako to učiniti:

[fvplayer src=”http://vimeo.com/108776752″ splash=”http://www.savrsena.hr/wp-content/uploads/2014/10/pranje-tepiha.jpg”]

Osim navedenih tvari, za dezinficiranje i čišćenje u vašem stambenom prostoru, isprobajte različita eterična ulja na bazi biljaka, kao npr. ulje čajevca za dezinfekciju ili ulje limuna za uklanjanje mirisa dima. Ove solucije predstavljaju nešto pak skuplju varijantu te blage mjere opreza, no ako ih upotrijebite u malim količinama donijet će  vašem životnom prostoru mirisnu dozu zaigranosti koju svakako vrijedi isprobati.

Ohrabrite se i isprobajte svoje kombinacije. No ukoliko preko dana jednostavno nemate vremena za ”igranje” sa prirodnim sredstvima isprobajte barem zamijeniti kemijske proizvode sa biorazgradivim ekološkim sredstvima. Vaše zdravlje i zdravlje vaših ukućana će vam biti zahvalni.

 Foto: Olinchuk/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU