back to top

Prirodna sredstva za čišćenje

Čistiti se mora, to je nedvojbeno, no jeste li ikada razmišljali o sredstvima za čišćenje koje koristite u kućanstvu. Koliko kemikalija koriste i koliko ih dobro morate isprati da ne bi nanijeli više štete nego koristi. Ona prirodna sredstva za čišćenje su pomalo pala u zaborav, a zapravo su jednako efikasna kao i kupovna te čak i bolja jer nemaju štetnih kemijskih sastojaka.

Evo nekoliko sredstava za čišćenje koje možete koristiti pri čišćenju i pomoću njih vrlo učinkovito postići da je vaš dom čist i svjež.

Čisti sapun

Uz malo sapuna koji ste zdrobili na komadiće i uz dodatak sode bikarbone možete očistiti gotovo sve površine u svojem domu.

Soda bikarbona

Uvijek je nastojte imati u svom kućanstvu jer je višenamjensko za čišćenje. Najbolje ju je kupovati u ljekarnama gdje se kupuje na grame.

Sok od limuna

Limunska kiselina je jedno od snažnijih sredstava za čišćenje koje možemo naći u prirodnim sastojcima. Prednost je i što jako lijepo miriše, po svježini.

Eterična ulja

Postoje različite vrste vrlo efikasnih eteričnih ulja, npr. ulje od limuna, majčine dušice, kadulje ili ulje čajevca dat će vrlo lijepi miris vašem domu. Osim toga, imaju i vrlo dobra dezinfekcijska svojstva.

Kuhinjska sol

Sol ima abrazivna svojstva pa je također višenamjensko sredstvo za čišćenje. Osim toga je i dezinfekcijsko sredstvo.

Osim sredstava, obratite pozornost i na pribor kojim ćete čistiti. Bolje je da koristite stare krpe i prekrivače, te plahte, nego da kupujete sintetička sredstva i krpe. Isto tako, kod odabira spužve, pazite da to budu one od celuloze koje se najčešće koriste za pranje automobila. TO su najbolje spužve što se tiče materijala, ali i što se tiče efikasnosti u čišćenju.

  Upotreba soli u domaćinstvu

Bolje je koristiti i drvenu četku od one plastične, a i dugotrajnije su pa su dugoročno svakako bolja investicija.

Foto: Frannyanne/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU