Kurje oci

Ma kako vam mogu smetati kurje oči i zadebljanja kože, razlog zbog kojega ih tijelo stvara je da zaštiti osjetljivu kožu izloženu pritisku ili trenju o kost ispod nje. Kurje oči općenito se javljaju na nožnim prstima i stopalu, dok se kalusi ili zadebljanja kože mogu razviti na rukama, stopalima ili drugdje gdje se ponavlja trenje – čak i na bradi violinista.

Tvrdo kurje oko je komadić zadebljale mrtve kože s nabijenom, tvrdom jezgrom; meko kurje oko ima mnogo tanju površinu i obično se javlja među nožnim prstima. Sjemenoliko kurje oko, najmanje čest oblik, je komadić tvrde kože oko malog čepa kolesterola; sjemenoliko kurje oko javlja se samo na tabanu i često prati anhidrozu, ili nemogućnost pravilnog izlučivanja znoja.

Poput kurjih očiju, kalusi ili zadebljanja kože imaju nekoliko oblika. Pored običnog kalusa, u pravilu izazvanog trenjem ruku ili stopala, postoji i kalus na tabanu i nasljedni kalus, koji se može javiti na tabanima ili dlanovima. Svi su oni veći od kurjih očiju – promjera do 2,5 cm – i nedostaje im izdajničko središte.

Simptomi

  • tvrdo kurje oko je zbijeni komadić tvrde kože s gustom jezgrom, smješten na gornjoj strani nožnog prsta, vanjskoj strani malog prsta ili tabanu
  • meko kurje oko je pocrvenjeli predio kože promjera do 1,5 cm s tankim glatkim središtem s bočne strane nožnog prsta
  • sjemenoliko kurje oko je krug mrtve kože na peti ili gornjem dijelu tabana nalik na čep
  • kalus ili zadebljanje kože je komadić zbijene mrtve kože široke do 2,5 cm na tabanima, dlanovima ili bilo kojem drugom predjelu izloženom trenju
  • kalus na tabanu je zbijena mrtva koža široka do 2,5 cm na tabanu, s izraženim bijelim središtem
  • nasljedni kalus je predio mrtve kože širok do 2,5 cm koji se javlja tamo gdje nema očiglednog trenja ili pritiska, kao na primjer na tabanu ili dlanu. Ova tegoba ponavlja se u obiteljima i obično se vidi kod djece.

Obratite se liječniku

  • ako porežete kurje oko ili zadebljanje kože; oštećenje kože pogoduje razvoju infekcije.
  • ako iz kurjeg oka izlazi gnoj ili bistra tekućina; inficiran je ili ulcerozan. Oba slučaja zahtijevaju liječnički pregled.
  • ako dobijete kurje oko, a patite od dijabetesa, ateroskleroze ili drugih tegoba s krvotokom. U opasnosti ste od dobivanja sekundarne infekcije.

Uzroci

Neke se kurje oči i zadebljanja na stopalima razviju uslijed nepravilnih kretnji pri hodu, no većina ih je posljedica cipela koje ne pristaju stopalu. Cipele s visokom potpeticom najčešći su krivci: pritišću prste i čine žene četiri puta podložnijima tegobama sa stopalima od muškaraca.

Meke kurje oči i kalusi na tabanima mogu biti izazvani trenjem ili pritiskom. Ako se kod vašeg djeteta javi zadebljanje kože koje ne ukazuje ni na kakav jasan uzrok, vjerojatno se radi o nasljednom kalusu. Stopala su većinu vremena zatvorena u vlažnom okruženju idealnom za množenje bakterija; stafilo- kokne infekcije mogu se razviti kad bakterije uđu u kurje oči kroz oštećenja na koži. Izazovu iscjedak tekućine ili gnoja iz inficiranog kurjeg oka.
Da biste ustanovili je li tvrdi komadić kože kalus ili bradavica, liječnik će ostrugati malo kože s problematičnog područja. Bradavice krvare, dok zadebljanja samo otkrivaju još slojeva mrtve kože. Razliku je korisno znati jer su bradavice virusne i odolijevaju liječenju, dok se većina zadebljanja kože ili kalusa (osim onih nasljednih) može lako ispraviti.

Liječenje

Većina kurjih očiju i zadebljanja postupno nestaju kad se ukloni trenje ili pritisak: nosite cipele koje zaista pristaju vašoj nozi.

Prevencija

Kupujte samo cipele koje uistinu pristaju vašoj nozi. Svakako pripazite da vam odgovara širina i računajte da između vašeg najdužeg prsta i prednjeg dijela cipele treba biti oko 1 cm mjesta, izbjegavajte zašiljene cipele i visoke potpetice.
Redovito davajte obuću na popravak. Istrošeni potplati pružaju slabu zaštitu od udaraca izazvanih hodanjem po tvrdim površinama, a istrošena podstava može oguliti kožu, što pogoduje razvoju bakterija. Istrošene pete povećavaju nejednolik pritisak na petnu kost, koja nosi 25 posto vaše težine. Ako se potplati ili pete vaših cipela obično nejednako troše, otiđite ortopedu radi korektivnih cipela ili uložaka.

Liječenje ljekovitim biljem

Nanesite mast od nevena (Calendula officinalis) dva do tri puta na dan na kurje oči ili kaluse da biste smekšali tkivo i spriječili upalu.

Hidroterapija

Smanjite nadraženost stopala dužim namakanjem u toploj vodi s Epsomovom soli. Da biste smekšali osjetljive kurje oči, trljajte ih limunovim sokom.

Konvencionalna medicina

Većina stručnjaka odvraća pacijente od upotrebe sredstava za kurje oči na bazi salicilne kiseline koja se mogu nabaviti bez liječničkog recepta; ako se neprimjereno upotrebljavaju, flasteri za kurje oči mogu uništiti zdravo tkivo oko kurjeg oka. Pomoću pravilno postavljenih moleskinskih jastučića (jastučića napravjenih od posebne jake pamučne tkanine) može se ublažiti pritisak na kurje oko. Oralni antibiotici općenito pročišćuju inficirane kurje oči, no katkad se mora napraviti rez da bi istekao gnoj; antibakterijske masti koje se mogu nabaviti bez liječničkog recepta nisu djelotvorne kod inficiranih kurjih očiju jer je većina stafilokoknih bakterija otporna na njih.
Hidrokortizonskim kremama može se pospješiti odstranjivanje ispucalih kalusa. Nanesite kremu i prekrijte taj predio plastičnom vrećicom ili čarapom preko noći. Ujutro istrljajte zadebljanje grubim ručnikom ili četkom. Upotreba (kamena) plavučca za struganje mrtve kože kalusa nakon tuširanja i zatim nanošenje kreme na bazi ureje također može biti učinkovito. Ne pokušavajte to činiti s kurjim očima; trljanjem ćete ih samo učiniti osjetljivijima i bolnijima.
Možete razmotriti mogućnost operacije da biste uklonili kalus s tabana, no on će se vjerojatno vratiti. Bolji pristup je paziti da stopala budu suha i pošteđena trenja. Nosite cipele koje uistinu pristaju vašoj nozi i pamučne čarape, a ne vunu ili sintetička vlakna koja bi mogla nadraživati kožu. Ako ortoped misli da e vaše kurje oko ili kalus izazvano neprirodnim položajem stopala ili rotacijom kuka, problem se može spraviti pomoću ortopedskih uložaka za cipele.

Alternativni načini liječenja

Neki praktičari alternativne medicine rade na ispravjanju tjelesne neravnoteže pri stajanju i hodanju. Među tehnike rada na tijelu koje bi mogle pomoći ludima koji pate od kroničnih kurjih očiju i kalusa ubrajaju se metode Rolfing, Aston-Patterning i Feldenkrais

Liječenje kod kuće

Najbolji lijek za kurje oči i zadebljanja kože jest pronaći uzrok trenja i ukloniti ga. U međuvremenu postupajte pažljivo sa stopalima:

Napravite kupku za stopala s Epsomovom soli i namačite u njoj stopala svaki dan da biste umirili i smekšali kožu.
Nanesite hidrokortizonsku kremu ili mast na bazi nevena na ispucali kalus. Alojeva (Aloe barbadensis) krema je isto tako dobra za umirivanje i obnavljanje kože.
Podignite stopala i izložite ih svježem zraku kad god je moguće.
Upotrebljavajte kamen plavučac ili turpiju za zadebljanja kože ili kaluse da biste skinuli mrtvu kožu, ali nikada ne trljajte kurje oko.
Nemojte sami rezati ili guliti mrtvu kožu. Rezanje kurjeg oka ili kalusa može dovesti do infekcije.

DRUGI UPRAVO ČITAJU