back to top

Ljekovita svojstva borovnice

Viđate ih posvuda, na štandovima, u trgovinama… te male plave bobice. Jeste ih probali? Sigurno se pitate kako vam one mogu pomoći i zašto su svi ludi za njima. Vrlo ukusna u keksima, kolačima, koktelima i sokovima, borovnica je sjajan izbor za djecu svih uzrasta, a posjeduje i upečatljivu lepezu zdravstvenih blagodati.

Istraživanje Američkog centra za prehranu stanovništva pri Ministarstvu poljoprivrede u Bostonu ustanovilo je da je borovnica na vrhu popisa s obzirom na količinu antioksidansa, kada se uspoređuje s 40 vrsta svježeg voća i povrća. Ona je puna antioksidanskih vitamina C i E, no glavna zdravstvena blagodat potječe od antocijanina, pigmenta koji borovnicu čini plavom. Antioksidansi uništavaju štetne slobodne radikale koji oštećuju stanice i povećavaju rizik od bolesti pa borovnica ima važnu ulogu u održavanju zdravlja.

Borovnice su savršeno voće za djecu koja naporno uče i pripremaju se za ispite. Američki su znanstvenici ustanovili da borovnice potiču bolje pamćenje, poboljšavaju sposobnost učenja, pa nas čak čine znatiželjnijima. To je vjerojatno zbog toga što antocijanini štite stanice živaca.
Poput brusnice, borovnica pomaže pri sprečavanju infekcija urinarnog trakta koje pogađaju otprilike 3 posto djece i uobičajene su u djece koja odgađaju odlazak na zahod.

Istraživači iz New Jerseyja vjeruju da proantocijanini u borovnici sprečavaju E.coli, bakteriju odgovornu za većinu infekcija urinarnog trakta da se pričvrsti na stanice koje čine zidove urinarnog trakta i izazove infekciju.

Borovnica je izvrsna za tinejdžere koji provode sate ispred zaslona računala ili uče po noći pripremajući se za ispite. Istraživanjima je ustanovljeno da antocijanini u borovnici pomažu boljem vidu i smanjuju umor očiju.

Ako djecu naučite da jedu borovnice, pomogli ste im da se u kasnijoj životnoj dobi zaštite od raznih vrsta raka i bolesti srca. Istraživanjima sa Sveučilišta u Mississippiju ustanovljeno je da borovnica može smanjiti štetne razine kolesterola jednako učinkovito kao i lijekovi, no bez ikakvih štetnih popratnih učinaka. To ne treba zahvaliti samo njezinim antioksidansima koji se bore protiv bolesti; borovnica je bogata i pektinom, topivim vlaknom koje pomaže smanjiti kolesterol.

  Zašto je važno vježbati

Laboratorijsko istraživanje pokazuje da borovnica može pomoći pri sprečavanju Alzheimerove bolesti pa čak i povratiti kratkotrajno pamćenje u starijih ljudi, iako to još treba potvrditi dodatnim istraživanjima.

Sada kada znate zašto biste vi i vaše dijete trebali jesti što više borovnica, najbolje da odmah skočite do trgovine. Brzo! Brzo! Borovnice možete dodati u voćnu salatu, u kolače, u kekse, u sladoled… Postoje mnogi recepti s njima. Najslađe su samo sa smeđim šećerom ili stevijom.

Foto: KRISTINA HORINA/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU