back to top

Ljekovita svojstva jagode

Jedna jabuka dnevno drži vas podalje od liječnika, no zdjelom punom jagoda možete postići još i više, zahvaljujući jedinstvenoj kombinaciji njezinih hranjivih sastojaka.

Jagoda je rijetko tako ukusno voće koje istodobno posjeduje i mnoge blagodati za zdravlje. To malo, crveno voće srce održava zdravim, smanjuje rizik od raka, poboljšava vid, sprječava alergije, pa čak i olakšava bol, zbog čega je sjajno za djecu. Jagoda je bogata vlaknima i vitaminom C, te sadrži manje količine dolara i kalija, no svoj naziv čudotvorne hrane može zahvaliti antioksidansima koje sadrži.

Djeca koja jedu jagode općenito se bolje hrane. Studijom, kojom su se proučavala djeca u dobi od 1 do 19 godina, ustanovljeno je da djeca koja jedu jagode imaju bolji unos vlakana , vitamina C i karotena, te niži indeks tjelesne mase, težine i opseg struka, što upućuje na to da postoji manja vjerojatnost da će biti pretili. Istraživanje također pokazuje da odrasli koji jedu jagode naginju zdravijoj prehrani i znaju više o njoj – što je dovoljno dobar razlog da od najranije mladosti navedete svoju djecu da jedu jagode.

Ako djeci dajete jagode kada ih nešto boli, to bi mogla biti ukusna zamjena za tradicionalna sredstva protiv bolova. Jagoda sadrži prirodne kemikalije koje se nazivaju fenoli i koji djeluju slično kao sredstva protiv bolova kao što su aspirin i ibuprofen, tako što blokiraju aktivnost jednog enzima koji pridonosi upali.

Ako grickaju jagode dok uče, djeca bi mogla pokazati bolje rezultate na testovima i ispitima. Poput borovnice, jagoda sadrži antocijanin, antioksidans koji je boji u crveno, a on može poboljšati i kratkotrajno pamćenje.

Jagoda sadrži antioksidans kvercetin, koji sprječava otpuštanje histamina, prirodne tvari koja tijelo proizvodi kada postoji neka alergija. Histamin uzrokuje mnoge tipične simptome alergije, kao što su svrbež očiju, nosa i kože, osipi, urtikarije, glavobolje i problemi s disanjem. Iako antihistaminski lijekovi smanjuju simptome, mogu pomoći i jagode – ako nisu alergični na njih.

Kao i u borovnicama, antocijanini smanjuju rizik od srčanih bolesti, udara, određenih vrsta raka, pa čak mogu spriječiti i Helicobacter pylori, bakteriju koja uzrokuje čir želuca.

Ako vaši ukućani ne žele jesti cijele jagode, možda bi mogli probati narezane jagode s na primjer sladoledom od vanilije? Možete napraviti i voćni žele koristeći kristale želea s manje šećera i narezane, svježe jagode. Probajte napraviti kremu od jogurta i jagoda ili jednostavno umiješajte sitno narezane jagode u jogurt. Zašto ne biste pokušali napraviti domaće muffine, kolače ili kruh od jagoda? Pokušajte ih dobiti na svoju stranu, stranu punu sočnih jagoda!

Foto: Sergey Novikov/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU