back to top

Maslinovo ulje kao lijek

Da je maslinovo ulje izrazito zdrav dodatak prehrani, nije nova vijest. Ne čudi stoga što ga se zadnjih godina sve više upotrebljava u domaćinstvu kao dodatak raznim jelima i salatama. No, maslinovo ulje nije samo to, maslinovo ulje ima izrazito ljekovit i blagotvoran učinak i kod raznih zdravstvenih tegoba.

Izdvojit ćemo najbitnije tegobe i načine na koje primjenjujemo maslinovo ulje u tim slučajevima.

1. Atletsko stopalo: za osobe koje pate od ove uporne gljivične infekcije kombinacija maslinova ulja i ulja čajevca ima smirujuće i iscjeljujuće djelovanje jer otežava širenje gljivica na koži.

2. Kurje oči: Maslinovo ulje dalo je rezultata i kod liječenja kurjih očiju, i to na način da se područje gdje je koža zahvaćena kurjim okom namaže maslinovim uljem te onda omota jastučićem za kurje oči koji su dostupni
u apotekama. U ovom slučaju maslinovo ulje djeluje kao omekšivač.

3. Kolesterol: za osobe koje pate od kolesterole maslinovo ulje je gotovo čarobna stvar. Brojna istraživanja pokazuju da uzimanje samo 2 žlice maslinovog ulja da dan snižava koncentraciju LDL čestica kolesterola već za tjedan dana. Najbolje je maslinovo ulje jesti s kruhom i češnjakom, te kao nadjev za salatu. Preporučuje se korištenje isključivo maslinovog ulja kao zamjenu za sva ostala ulja.

4. Bol u ušima: ovo je je uz zubobolju najneugodnija bol. I u ovom slučaju je maslinovo ulje našlo svoju ulogu. Potrebno ga je zagrijati iznad tanjurića vruće vode minut, dvije te onda ukapati par kapljica u oba uha. Naravno, prije toga ćemo provjeriti toplinu maslinovog ulja na koži kako nam ne bi bio prevruć.

5. Suha kosa: maske u kombinaciji s maslinovim uljem omekšavaju kosu, ali od njega možemo napraviti i omekšivač za kosu. Kombinacijom ulja ružmarina, aloj gela i maslinovog ulja nastat će regenerator koji će vratiti kosi mekoću i punoću. Omekšivač nanosimo od vrhova prema tjemenu.

6. Ispucale usnice: bliži nam se vrijeme hladnoće i vjetra, te su ispucale usnice gotovo neizbježna pojava, no uz pomoć maslinovog ulja ne mora biti tako. I ovdje nanošenje malo maslinovog ulja na usnice djeluje kao omekšivač, te vraća
vlagu usnicama.

7. Hidratacija kože lica: ako vam je koža na licu suha i peruta se, maslinovo ulje će vam pomoći da ju hidratizirate. Kako? Pogledajte u nastavku!

[fvplayer src=’http://vimeo.com/93132089′ splash=’http://www.savrsena.hr/wp-content/uploads/2014/02/njega-koze-lica.jpg’]

Maslinovo ulje svoje ljekovito svojstvo duguje i tome jer je monozasićeno ulje za razliku od većine ulja koja su polizasićena. Stoga gdje god i kad god ga koristimo, bilo u prehrani ili kao ljekovito sredstvo, nećemo pogriješiti, a i naš organizam će nam biti zahvalan.

Foto: Angel Simon/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU