back to top

Koštani trnovi

Gotovo svi smo se kojiput probudili ukočena vrata ili s bolovima u leđima, osobito nakon ozljede ili naporne tjelesne aktivnosti.

No katkad možete osjetiti trgajuću bol koju ne možete povezati ni s kakvim određenim događajem. Takve tegobe često nestanu same od sebe, ali nekad su znak ozbiljnije bolesti, poput artritisa.

Koštani trnovi mogu izazivati razorne bolove kad pritišću živce ili mišiće tijekom uobičajenih aktivnosti. Mogući uzrok takvih bolova mogu biti trnovi, koji su posljedica neprirodnog rasta na krajevima kosti, osobito na kralježnici ili udovima.

Koštani trnovi – simptomi

  • ukočenost ili bol u vratu ili leđima
  • bockanje i trnci u vratu, rukama ili šakama
  • vrtoglavica, glavobolja, otežano održavanje ravnoteže
  • oštra bol pri prenošenju težine na jedno ili oba stopala
Koštani trnovi
Koštani trnovi

Obratite se liječniku

  • ako bolovi u leđima potraju više od dva ili tri dana nakon što ste uzeli sredstvo protiv bolova i odmarali leđa; možda imate izobličen disk ili međukralježničku pločicu.
  • ako imate jake bolove koji vam sijevaju kroz vrat i leđa čak i pri najmanjem pokretu; možda vam je koštani trn ukliještio živac.

Uzroci

Koštani trnovi posljedica su promjena koje se s vremenom događaju na krajevima kosti koji se sastaju u zglobovima, osobito kralješcima, koji čine stup kralježnice.

Fibrozni jastučići, međukralježničke pločice ili diskovi obično otvrdnjuju i smanjuju se kako čovjek stari. U međuvremenu otporna, rastezljiva hrskavica na krajevima kosti postaje sve tvrđa.

Kako prostor između kralježaka postaje sve uži, koštana masa obično nadoknađuje gubitak stvaranjem izraslina koje se nazivaju koštani trnovi.

Ove izrasline često se susreću u starijih osoba koje imaju tegoba s diskovima, ali mogu se javiti i u mlađih odraslih osoba – osobito sportaša, plesača ili fizičkih radnika – koji izlažu svoje mišiće, ligamente i tetive neuobičajenom opterećenju.

Za razliku od zaobljenih krajeva kosti u zdravim zglobovima, na trnovima se ne stvara sloj zaštitne hrskavice. U nekim slučajevima nove koštane površine konačno se izglade prirodnim kretanjem.

No kad se to ne dogodi, koštani trnovi se mogu trljati o druge koštane površine, živce ili krvne žile, izazivajući bolove i upalu. Kad se takve koštane izrasline pojave u gornjim vratnim kralješcima, oboljenje se naziva cervikalni osteoartritis.

Koštani trnovi mogu biti i uzrok išijasa. Osobito neugodna tegoba je pojava koštanog trna u stopalu (desno), što izaziva bolove pri stajanju i hodanju.

Koštani trnovi
Koštani trnovi

Liječenje koštanih trnova

Nelagoda izazvana koštanim trnovima može se ublažiti mirovanjem, podupiranjem leđa i lijekovima.

Prevencija

  • Služite se zglobovima na ispravan način.
  • Počnite se baviti umjerenim vježbama za cijelo tijelo kao što su hodanje, vožnja bicikla, plivanje i tenis.
  • Riješite se suvišne težine.

Kiropraktika

Kiropraktička manipulacija može pomoći ublažiti bolove uzrokovane degenerativnim problemom u kralješcima. Kiropraktičar se također može poslužiti fizikalnom terapijom da bi ublažio nelagodu koju uzrokuje trn u peti.

Homeopatija

Za lokalizirane tegobe u vratu i leđima, homeopatće u pravilu propisati lijek čija će osnova ovisiti o tome jesu li bolovi posljedica vremenskih uvjeta, emocionalnog stresa ili mehaničkog istezanja. Prije liječenja dugoročnih tegoba liječnik homeopat može provesti analizu pacijentova genetskog i psihološkog ustroja.

kostani trnovi
Koštani trnovi

Konvencionalna medicina

Vaš će vam liječnik vjerojatno propisati acetilsalicilnu kiselinu (npr. Aaspirin), ibuprofen ili neko drugo protuupalno sredstvo protiv bolova. Da bi se ograničilo pokretanje i smanjio pritisak na ukliješteni živac, možda ćete morati nositi ortopedski ovratnik ili remenje za kralježnicu.

Samo je u težim slučajevima nužno kirurško uklanjanje koštanih trnova, ali čak i pomoć kakvu pruža operacija može biti privremena jer trnovi mogu ponovno izrasti.

Ako se trn razvije na kosti stopala koja nosi težinu tijela, liječnik će možda preporučiti jastučić od spužvaste gume za vašu cipelu, s rupom izrezanom točno ispod trna da bi se ublažio pritisak.

Alternativni načini liječenja

Alternativni načini liječenja usredotočuju se na ublažavanje bolova i rad na tijelu da bi se poboljšao raspon kretanja.

Liječenje kod kuće

Kad vas pogode manje ozbiljni bolovi u leđima, uzmite sredstvo protiv bolova koje možete dobiti i bez liječničkog recepta. Nakon što je upala jenjala, stavite si jastučić za grijanje ili termofor umotan u ručnik. Spavajte na tvrdom ležaju ili na podu s jastucima ispod glave i listova.

Dijagnostički postupci

Budući da bolovi u leđima mogu imati različite uzroke, rendgen ili CT zahvaćenog predjela kralježnice uobičajena je pretraga radi mogućih komplikacija kao posljedice koštanih trnova kralježnice.

Pretraga MRI (magnetska rezonancija) ili elektromiografija (EMC) često se koriste da bi se provjerilo je li došlo do oštećenja živaca ili mišića.

Preporuka

DRUGI UPRAVO ČITAJU