back to top

Najčešće bolesti kod papiga

Imate papigicu kao kućnog ljubimca? Čistite za njom, držite je na rukama, dišete isti zrak, tj. non stop je u doticaju s vama i vašim ukućanima što nije ništa slično, obzirom da su papige ljubimci koji imaju ograničeno kretanje? Budite pri oprezu jer papige znaju biti prijenosnici bolesti!

Ako u dane kada vladaju gripa i razne virusne bolesti dišnoga sustava, podlegnete virozi, liječnik bi vas lako mogao pitati imate li kod kuće papigicu ili bilo koju pticu. Važno je znati jeste li mogli biti izloženi jednom od uzročnika upale pluća koji prenose ptice, osobito papige.

Bolest je opisana još u prošlom stoljeću, a ime psitakoza je dobila prema grčkom nazivu za papigu. Uzročnik bolesti je mikroorganizam iz grupe klamidija. U nas se najčešće registriraju infekcije prenesene s papiga, golubova i kanarinaca, ali bolest može prenositi i perad. Čovjek se zarazi udišući prašinu u kojoj su čestice izlučevina zaraženih ptica. Pritom, ptice ne moraju pokazivati znakove bolesti.

Prvi simptomi nastupaju desetak dana nakon zaražavanja, a bolest počinje općim simptomima, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima i malaksalošću. Tjelesna temperatura povećava se i do 40 °C.

Blaži i srednje teški oblici bolesti u početku su slični gripi. Respiratorni simptomi poput suhoga kašlja pojavljuju se tek nakon nekoliko dana bolesti. Temelj za dijagnozu je snimka pluća, koja pokazuje upalu, a uzročnik se ustanovljuje krvnim pretragama. Potrebno je liječenje antibioticima.

Bolest ima dobru prognozu, a rijetke su komplikacije kao cirkulacijske smetnje ili insuficijencija dišnoga sustava. Ove komplikacije karakteristične su za ljude starije dobi. No, iznimno se događaju i njima tako da nema nekoga konkretnoga straha da će se nešto zakomplicirati.

Uglavnom, bolest obično traje dva do tri tjedna, a rengenske snimke promjena na plućima mogu se zadržati i nakon povlačenja svih ostalih simptoma.

  Bruh ili kila

Opasnost od zaraze od vaše ljubimice zasigurno ne znači da se trebate odreći svoje papige, samo kada je tek nabavljate dobro provjerite podrijetlo i kasnije održavajte higijenu. Jer kao i u svemu, higijena je i u ovom slučaju pola zdravlja.

Foto: milady22/freeimages

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU