back to top

Netolerancija na laktozu

Netolerancija na laktozu je tegoba koja nastaje kada tijelo ne proizvodi dovoljno laktaze – enzima koji razgrađuje mliječni šećer, odnosno laktozu.

S nedovoljno laktaze u probavnom sustavu ne možemo probaviti mlijeko i, vrlo često, mliječne proizvode, pogotovo one nefermentirane.

Netolerancija na laktozu vrlo je raširena tegoba, i to najviše među odraslima. Od nje pati gotovo 8% populacije, uglavnom Azijata, Afrikanaca i Mediteranaca. Raširena je najviše među odraslima, a rijetko među djecom koja, pogotovo u dojenačkoj dobi, proizvode više enzima laktaze kako bi mogla probaviti majčino mlijeko. Znakove netolerancije djeca počnu pokazivati tek oko treće godine života.

Netolerancija na laktozu

Simptomi netolerancije na laktozu

Simptomi netolerancije na laktozu počinju se pokazivati već oko pola sata do dva sata nakon konzumacije mlijeka i mliječnih proizvoda. To je vrijeme kada se počinju probavljati i tada nastupaju i tegobe.

Ako je netolerancija blaža, pokazuje se kao nadutost trbuha i grčevi. Jača netolerancija za posljedicu ima i mučninu, a često i proljev. Osobe koje imaju blažu netoleranciju na laktozu najčešće ne podnose samo svježe mlijeko i mliječne proizvode poput sladoleda, pudinga, raznih vrhnja i sličnih namirnica u koje ide svježe, nefermentirano mlijeko. Simptome ne pokazuju kod jogurta, maslaca, tvrdih sireva, a često ni sirnih namaza. Osobe s visokim stupnjem netolerancije ne bi smjele konzumirati nikakve mliječne proizvode, jer svi izazivaju tegobe.

Ako se pri konzumiranju mlijeka jave simptomi poput crvenila i svrbeža kože, curenje nosa i crvenilo očiju te teške probavne smetnje, onda osoba pati od alergije na mlijeko.

Netolerancija na laktozu
Netolerancija na laktozu

Zamjena za mlijeko

Osobama koje pate od netolerancije, najbolje je izbjegavati sve proizvode koji im smetaju. Danas se nude brojne namirnice koje mogu zamijeniti sve mliječne proizvode. Za početak, tu je mlijeko bez laktoze, ali i zdrave zamjene za kravlje mlijeko, poput sojinog mlijeka, bademovog i slično. Od soje se danas radi i sir te razni namazi koji mogu biti zamjena za mliječne. Umjesto od životinjskih, treba konzumirati masti biljnog podrijetla, kao i biljnu zamjenu za sir. – (Netolerancija na laktozu)

Osobe koje imaju manju netoleranciju za laktozu, kravlje mlijeko mogu zamijeniti kozjim koje ima 10% manje laktoze. Ako vam to mlijeko ne odgovara i ne želite se odreći kravljeg mlijeka, možete uzimati preparate koji sadrže enzime laktaze. Tablete ili kapsule s ovim enzimom moraju se uzimati prije jela, kako bi mogli probaviti mliječne proizvode nakon njega. – (Netolerancija na laktozu)

DRUGI UPRAVO ČITAJU