back to top

Opekline kod djece

prestrašeno dijete

Opekline nisu nimalo ugodne kada do njih dođe, a one su povrede kože, koje su nastale pod utjecajem topline. Kada nastane opekotina na koži, ona je vrlo bolna i neugodna, a ponekad može biti i opasna po život. Djeca su najviše izložena riziku od opeklina, jer nimalo nisu svjesna opasnosti koje one nose sa sobom. Zato su tu roditelji, koji moraju na vrijeme zaštiti svoju djecu, kako bi smanjila rizik od opeklina.

Sve upaljače i šibice roditelji moraju držati izvan dosega djece, jer se većina djece povrijedi igranjem pirotehničkim sredstvima. Pod pirotehničkim sredstvima mislimo na vatromet i petarde, koje su posebno opasne po život, posebice djece.

Otvoreni plamen predstavlja opasnost od nastanka opeklina, ali osim njega opekotine mogu izazivati i sunce, pegla, kemijske tvari, grijalica ili vrući lonac. Osim navedenih, opekline mogu izazvati i vruće tekućine poput vodene pare, juhe, vruće vode i kave. Osim što vruća voda za manje od jedne sekunde može oštetiti slojeve kože, ona ih može i uništiti, i to jako duboko.

Većina opeklina kod djece se javlja nakon dodira sa vrućom vodom iz slavine ili lonaca. Preporučuje se da odrasla osoba nikada ne drži dijete sve dok pije kavu koja je vruća ili dok kuha.

Ako se dijete opeče, treba pod hitno poduzeti potrebne mjere, kako bi se koža spasila što više, te kako bi posljedice bile što manje.

Nikada se na opeklinu ne smije stavljati sol, ulje, pasta za zube ili margarin! Takvim liječenjem samo možete povećati rizik od infekcije.

Uvijek se na opeklinu sipa hladna voda ili se stavlja hladni oblog, koji se drži minimalno 20 minuta. Opekline se nikada ne smiju hladiti ledom, kako ne bi došlo do dodatnog oštećenja tkiva. Ako je površina opekotine velika, hlađenje ne smije trajati dugo, kako se ne bi rashladio cijeli organizam djeteta.

  Polazak djeteta u školu

Kada se uputite s djetetom kod liječnika, opeklinu obvezno prekrijte čistom pamučnom platnom ili sterilnom gazom. S opečene površine obvezno skinite odjeću, ali pazite da pri tom s tkaninom ne povučete i površinski sloj kože, te da ne napravite dublju ranu.

Foto: tlorna/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU