back to top

Orgazam kod žena

Da se tijekom seksualnog odnosa događaju određene promjene, to svi znamo. No, što se zapravo događa sa ženama u fizičkom i emocionalno smislu? Ženama se tijekom seksualnog odnosa zjenice i nosnice šire, ubrzava se srčani ritam, povećava se razina oksitocina, znojnice se otvaraju zbog hlađenja, dojke se povećavaju za 25%.

Povećan je i dotok krvi u usne, nos i usmine. Sve se to događa dok se seksualni podražaji gomilaju i vode svemoćnom orgazmu.

Zašto žene uopće dožive orgazam?

U evolucijskom smislu, orgazam je bio način na koji su žene mogle utvrditi bi li neki muškarac mogao biti dobar životni partner jer su mogle razlikovati brižnog i strpljivog muškarca od sebičnog i nestrpljivog. Bez obzira na to, ženski orgazam može biti tako suptilan da neke žene čak i ne znaju kada ga dožive.

Tijekom seksualnog odnosa stijenke vagine luče tekućinu koja muškom spolnom organu partnera omogućuje da klizi s potrebnim otporom. Zajedno s prizorima, zvukovima i mirisima seksa, podražajima klitorisa, usmina i dojki, svi osjeti se penju prema vrhuncu intenzivnog tjelesnog osjećaja.

Negdje u tom trenutku mozak poručuje vagini i obližnjim mišićima da se stegnu. Na taj način muškom spolovilu je omogućeno da uđe dublje i da sperma pogodi jajašce. Tijekom orgazma maternica postupa poput mravojeda i uvlači sjeme u sebe kako bi dodatno poboljšala mogućnost začeća. Ženski orgazam navodi hormone da pojačaju stezanja vagine i maternice kako bi sjeme lakše stiglo do maternice.

Ženski orgazam nije lako opisati. On uključuje i područje, poznato kao točka G, što na muškoj konstrukciji odgovara skupu živaca na prostati. Budući da su se ženski reproduktivni organi razvili u maternici, njezina “prostata” je nestala pa su se ti živci na kraju našli na stijenki vagine.

  Kako pobijediti stres

Žene mogu doživjeti organizam ne samo podraživanjem spolnih organa, nego i usta, bradavica ili nekih drugih dijelova tijela, što upućuje na složenost toga sustava i potvrđuje činjenicu da prava biologija seksa uistinu evoluira u okviru mozga te da je on centar seksualnih odnosa i uzbuđenja, a ne spolni organi!

Postoji i teorija da se seksualni podražaji prenose od maternice do mozga putem živca koji se zove vagus; a koji se stimulira dubokim disanjem i meditacijom.

Foto: altafulla/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU