back to top

Psihičko zdravlje na radnom mjestu: Kako poduzeća mogu pomoći

Psihičko zdravlje na radnom mjestu ključni je aspekt općeg zdravlja i blagostanja zaposlenika, a samim tim i produktivnosti poduzeća.

Unatoč povećanoj svijesti o važnosti mentalnog zdravlja, mnoga poduzeća i dalje traže učinkovite načine kako bi podržala svoje zaposlenike u ovom području.

Razumijevanje uloge koju radno okruženje igra u psihičkom zdravlju može pomoći poduzećima da razviju strategije koje promiču dobrobit i smanjuju psihičke probleme među radnicima.

Važnost psihičkog i fizičkog zdravlja

Jedan od temeljnih koraka koje poduzeća mogu poduzeti jest razvijanje kulture otvorenosti i podrške kada je riječ o psihičkom zdravlju.

To uključuje stvaranje okruženja u kojem se zaposlenici mogu osjećati sigurno izražavajući svoje brige vezane za mentalno zdravlje bez straha od stigmatizacije ili negativnih posljedica na svoju karijeru.

Uvođenje obuka o mentalnom zdravlju i osvještavanje zaposlenika o simptomima, prevenciji i mogućnostima liječenja može pomoći u demistifikaciji ovog područja i promicanju otvorenijeg dijaloga.

Psihičko zdravlje na radnom mjestu
Psihičko zdravlje na radnom mjestu

Prekovremeni rad može ostaviti ozbiljne posljedice na zdravlje

Važno je i implementirati politike koje promiču uravnotežen radni život. Prekovremeni rad i stalni pritisak mogu imati ozbiljne posljedice na psihičko zdravlje, stoga poduzeća trebaju osigurati da zaposlenici imaju dovoljno vremena za odmor i oporavak.

Fleksibilni radni sati, mogućnost rada od kuće i poticanje korištenja godišnjeg odmora samo su neki od načina kako se može pomoći zaposlenicima da bolje usklade osobne i profesionalne obaveze.

Mentalno zdravlje

Osim toga, važno je pružanje resursa za podršku mentalnom zdravlju, kao što su pristup profesionalnoj psihološkoj pomoći i programi za upravljanje stresom.

Poduzeća mogu organizirati radionice i seminare koji se bave tehnikama smanjenja stresa, kao što su mindfulness i tehnike opuštanja, te također omogućiti zaposlenicima da tijekom radnog vremena sudjeluju u aktivnostima koje mogu pozitivno utjecati na njihovo mentalno stanje.

Promocija fizičkog zdravlja

Također je bitno promovirati fizičko zdravlje, koje je često usko povezano s psihičkim. Poduzeća mogu organizirati grupne vježbe, sportske aktivnosti ili čak osigurati članstvo u teretanama, što može doprinijeti smanjenju stresa i poboljšanju mentalne snage zaposlenika.

Sustavno praćenje psihičkog zdravlja u radnom okruženju također je korisno. Poduzeća mogu provoditi redovite ankete i procjene kako bi dobili povratne informacije od zaposlenika o njihovom mentalnom zdravlju i radnom okruženju.

 Ovi podaci mogu pomoći u identifikaciji specifičnih problema i područja koja zahtijevaju dodatnu pažnju.

Na kraju, izuzetno je važno da vodstvo poduzeća predvodi primjerom. Lideri koji otvoreno govore o važnosti psihičkog zdravlja i sami prakticiraju preporučene strategije za njegovo očuvanje, postavljaju standard unutar poduzeća i potiču svoje zaposlenike da učine isto.

Psihičko zdravlje na radnom mjestu
Psihičko zdravlje na radnom mjestu

Vodstvo koje pokazuje empatiju i razumijevanje prema izazovima s kojima se suočavaju zaposlenici može izgraditi povjerenje i lojalnost te stvoriti osjećaj zajedništva i podrške unutar organizacije.

Poduzeća igraju ključnu ulogu u promicanju i očuvanju psihičkog zdravlja na radnom mjestu. Ulaganje u zdravlje zaposlenika nije samo etička obaveza, već i poslovna strategija koja može dovesti do veće angažiranosti, zadovoljstva i produktivnosti zaposlenika.

Stvaranjem poticajnog i podržavajućeg radnog okruženja, poduzeća mogu znatno doprinijeti boljitku cijele organizacije i njezinom dugoročnom uspjehu.

Najbolje metode za opuštanje

Metode za opuštanje su raznovrsne i mogu biti prilagođene individualnim potrebama i preferencijama. Cilj ovih metoda je smanjenje tjelesnog i mentalnog stresa, poboljšanje općeg blagostanja i unapređenje kvalitete života. Evo nekoliko popularnih i efikasnih metoda za opuštanje:

Duboko disanje – Jednostavna, ali moćna tehnika koja se može prakticirati bilo gdje i bilo kada. Duboko disanje pomaže u aktiviranju parasimpatičkog nervnog sistema, što rezultira opuštanjem tijela. Tehnika uključuje sporo i duboko udisanje kroz nos, zadržavanje daha nekoliko sekundi, te sporo izdisanje kroz usta.

MeditacijaMeditacija uključuje fokusiranje uma na određeni objekt, misao ili aktivnost kako bi se postigao emocionalni mir i jasnoća uma. Postoje različite vrste meditacije, uključujući vođenu meditaciju, mindfulness meditaciju, meditaciju usmjerenu na disanje i druge.

Joga – Joga je holistička praksa koja kombinira fizičke položaje, kontrolirano disanje i meditaciju ili opuštanje. Redovita praksa joge može smanjiti stres, poboljšati mentalnu i fizičku snagu, te povećati fleksibilnost.

Psihičko zdravlje na radnom mjestu
Psihičko zdravlje na radnom mjestu

Progresivna mišićna relaksacija – Ova metoda uključuje napinjanje i postupno opuštanje različitih mišićnih grupa u tijelu. To pomaže u smanjenju fizičke napetosti i mentalnog stresa.

Aromaterapija – Korištenje esencijalnih ulja za poboljšanje fizičkog i emocionalnog zdravlja. Lavanda, sandalovina i kamilica su popularni izbori za opuštanje i smanjenje anksioznosti.

Slušanje opuštajuće glazbe – Glazba može imati snažan utjecaj na emocionalno stanje. Slušanje mirne, opuštajuće glazbe može smanjiti osjećaj stresa i poboljšati raspoloženje.

Vizualizacija – Ova tehnika uključuje formiranje mentalnih slika mirnog i opuštajućeg mjesta ili situacije. Vizualizacija pomaže umu da se odmakne od stresnih misli.

Šetnja u prirodi – Provođenje vremena u prirodi i šetnja mogu znatno smanjiti stres. Prirodna okruženja imaju smirujući učinak na um i tijelo.

Tai chi – Tai chi je drevna kineska disciplina koja uključuje niz polaganih, fluidnih pokreta i dubokog disanja. To je vrlo efikasno za smanjenje stresa i poboljšanje ravnoteže i fleksibilnosti.

Topla kupka – Topla kupka može pomoći u opuštanju mišića, poboljšanju cirkulacije i smanjenju stresa. Dodavanje Epsom soli ili aromatičnih ulja može dodatno poboljšati iskustvo opuštanja.

Korištenje ovih metoda za opuštanje može pridonijeti boljoj kontroli stresa i unapređenju kvalitete života. Važno je pronaći metode koje najbolje odgovaraju vašim potrebama i redovito ih prakticirati za maksimalne koristi.

Preporučujemo da pročitate:

DRUGI UPRAVO ČITAJU