Problemi kod dojenja

Dojenje je prirodan proces hranjenja, ali i individualan za svaku majku i bebu. Prvi dani su izazovni, osim umora koji majka osjeća, ona i beba kreću zajedno na jedinstveno putovanje.

Upoznajte se na vrijeme s potencijalnim poteškoćama i kako ih spriječiti.

Bolno dojenje

Dojenje ne bi smjelo biti bolno iskustvo. Ako osjetite bol, prekinite i krenite iz početka. Bolne bradavice su najčešće znak da vaša beba nije dobro prihvatila dojku. Vaše dojke i bradavice su u početku osjetljivije, ali ako se bol nastavi i nakon par dana promijenite položaj u kojem dojite bebu.

Pomoć si možete raznim specijaliziranim kremama za bradavice koje potiču vlažnost i pomažu zacjeljivanju ili pokušajte istisnuti malo mlijeka i razmažite po bradavici.

Briga oko količine mlijeka

Na početku skoro svaka majka brine ima li dovoljno mlijeka za svoju bebu, a u većini slučajeva naravno da ima. Najbolji pokazatelj da vaša beba nije gladna je broj mokrih pelena i dobivanje na kilaži. Na vašem otpusnom pismu primijetit ćete da je beba izgubila malo na kilaži od rođenja do otpuštanja iz bolnice, ali to vas ne bi trebalo zabrinuti. Sve će ona to nadoknaditi kroz prvih par tjedana.

Beba koja se dobro hrani bi trebala imati najmanje 6 mokrih pelena dnevno, ali to je samo okvirno. Većina beba ima i po desetak mokrih pelena dnevno.

S vremenom, doći će faze kada će vaša beba stalno tražiti dojku, biti gladnija. Takve faze su poznate pod nazivom “skokovi u razvoju”. Zapravo znače da beba sama regulira vaše dojke i stvara si po svojoj mjeri količinu mlijeka koja joj treba.

Kako bi uvijek imali dovoljno mlijeka pazite da se pravilno hranite. Prehrana za dojilje nije komplicirana, samo morate znati koje namirnice ne pašu vašoj bebi.

Prepune dojke

Ako je vaša dojka tvrda, topla, crvena ili osjećate kvržice pod prstima može biti nekoliko razloga tome. Najčešći razlog je preskakanje obroka. Ako vaša beba tog trena ne želi sisati ili ne posiše do kraja, izdojite se ručno kako biste bili sigurni da ste ispraznili dojke.

Kako bi spriječili ili ublažili mastitis, nakon dojenja stavite hladan oblog na dojke ili provjereni narodni recept s listom kupusa u grudnjak. Vašim dojkama pomaže i svježi zrak, pa ako možete, nemojte odmah oblačiti grudnjak nego ostanite ležati u krevetu i “luftajte” dojke.

Uvučene bradavice

Ovo nije toliko česta pojava, ali zato je barem odmah vidljiva. Vaše bradavice tijekom dojenja moraju biti ispupčene, a ne ravne ili uvučene. Pokušajte mijenjati položaje dojenja ili prije dojenja prijeći kockicom leda po njima da se malo izboče. Ako ništa ne pomogne danas u ljekarnama imate različitih pomagala baš za ovu svrhu.

Foto: Ipatov/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU