back to top

Podizanje imuniteta prirodnim putem

Snažan imunitet ključan je za zdravlje i svakodnevno funkcioniranje i suočavanje s obavezama i aktivnostima. Često upravo te obaveze i aktivnosti uzrokuju stres koji crpi našu energiju i djeluje štetno na zdravlje.

Izloženost stresu oslabljuje imunitet što dovodi do razvoja raznih bolesti i sporijem liječenju istih. Stres, na žalost, ne možemo uvijek izbjeći, ali ako poduzmemo druge korake kojima ćemo osnažiti imunitet, tada će i suočavanje sa stresom biti lakše i ostavljat će daleko manje posljedice na organizam.

Konzumirate li često slatku hranu, razmislite možete li smanjiti ili u potpunosti izbaciti iz prehrane namirnice poput slatkiša, kolača, peciva, zaslađenih žitarica, ako ćete time smanjiti štetan učinak na zdravlje.

Naime šećer, osim što uzrokuje debljanje, dovodi i do brojnih zdravstvenih problema. Šećer oslabljuje reakciju bijelih krvnih zrnaca u obrani od štetnih mikroorganizama što negativno djeluje na imunosni sustav i čini nas podložnijima bolestima. Unosite li više od 100 miligrama šećera dnevno, drastično smanjujete sposobnost organizma da se brani od raznih toksina koje unesemo putem hrane, kozmetike, cigareta i alkohola ili toksina iz okoliša,  zatim bakterija i mikroorganizama kojima smo svakodnevno okruženi.

Primijetite li da ste često slabi i lako obolijevate, poradite na imunitetu. Također, ako osjećate gubitak energije već početkom dana, razdražljivost i bezvoljnost, to je jasan znak da je imunitet oslabljen.

Da biste ojačali imunitet, najprije izbacite suvišne toksine poput cigareta i alkohola. Svakodnevno konzumirajte svježe voće i povrće. Dnevno pojedite barem tri voćke, a povrće neka vam čini minimalno polovinu obroka, ne uključujući salatu. Zapamtite da su vitamini i minerali temelj snažnog imuniteta i bez njih dobro zdravlje nije moguće.

U sezoni gripe preporučuje se povećan unos vitamina C, a redovito kroz godinu pazite da unosite dovoljnu količinu željeza i vitamina B kompleksa. Ukoliko je vaša svakodnevna prehrana siromašna voćem i povrćem, te ne zadovoljava dnevne potrebe za nutrijentima, preporučuje se da vitaminskim nadomjescima upotpunite prehranu.

  Normalna tjelesna temperatura

Za snažan imunitet potreban je i kvalitetan san, pa organizmu omogućite dovoljno odmora. Iscrpljenost slabi organizam i čini vas podložnijima bolestima. Pravilnom prehranom i održavanjem preporučenog tjelesnog bioritma umanjite negativan utjecaj okoliša i izgradite svoj obrambeni sustav.

Snažan imunitet bitan je bez obzira na dob. Nikad nije prekasno za promjene koje će unaprijediti vaše zdravlje, stoga već danas doprinesite funkciji imunosnog sustava.

Foto: Nikola Bilic/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU