Gliste i trakavice

Bijele gliste, odnosno dječje glistice askaride (gliste koje uzrokuju askarijazu) su parazit koji najčešće napadaju djecu.

Bijele gliste i trakavice su paraziti kojima se ljudi zaraze uslijed nehigijenskih uvjeta života i loše priprave hrane. Mogu biti različite veličine, od centimetar dugih dječjih glistica do trakavica dužih od 10 metara.

Trihineloza je bolest: koju uzrokuju ličinke trihine, a ako se ne liječi, mogu nastati oštećenja mišića te srčane i neurološke komplikacije.

Ankilostome, »rudarske gliste« su bijele gliste koje žive od krvi, glukoze i kisika koji isisavaju iz crijevne stijenke te uzrokuju ankilostomijazu, koja često dovodi do teške anemije.

Poput ankilostoma i uzročnik strongiloidoze, Strongyloides stercorali može se širiti u pluća i izazvati kroničan kašalj; objema glistama često se zaraze osobe koje zajedno žive u malom prostoru, npr. zatvorenici u zatvorima bolesnici u psihijatrijskim ustanovama.

Nekoliko tipova trakavica koje napadaju ljude obično nisu opasni, osim u slučajevima kad prodru kroz crijevnu stijenku i uđu u drugi dio tijela.

Svaka zaraza glistama ili trakavicama može izazvati dišne i kardiovaskularne komplikacije, no većina bolesti lako se liječi i ne izaziva trajna oštećenja.

gliste i trakavice
Gliste i trakavice

Gliste i trakavice – simptomi

 • Snažan svrbež oko čmara, osobito noću, nemir i teškoće sa spavanjem mogu ukazivati na dječje glistice. Svrbež na tabanima ukazuje na ankilostomu (rudarsku glistu), uzročnika ankilostomijaze; u nekim slučajevima može biti praćen osipom, iskašljavanjem krvavog ispljuvka i vrućicom, a nakon toga može slijediti gubitak teka, proljev, snažno lupanje srca, anemija i umor.
 • Mučnina, proljev, bolovi u trbuhu, vrtoglavica, promjene teka i umor ukazuju na veliku trakavicu koja potječe iz govedine, svinjetine ili ribe. Gubitak teka i težine, razdražljivost, proljev, bolovi u trbuhu i povraćanje su simptomi malih trakavica, koje potječu iz glodavca ili psa.
 • Proljev i grčevi koji traju do tjedan dana, zatim slijedi vrućica, bolovi u mišićima, konjunktivitis i oticanje lica, osobito oko očiju, znakovi su trihineloze.
 • Hripanje, kašljanje i druge dišne tegobe, zatim slijedi povraćanje, bolovi u trbuhu i nadimanje koji ukazuju na askariazu. Male, crvene lezije koje mogu svrbjeti, zatim slijedi kašljanje, hripanje ili bronhitis; proljev, bolovi u trbuhu i vjetrovi, znakovi su strongiloidoze.
 • Obratite se liječniku

Ako se pojavi bilo koja kombinacija navedenih simptoma, trebate otići na liječnički pregled, jer možda imate gliste.

Uzroci – gliste i trakavice

Većina bijelih glista ima u organizmu sličan životni ciklus, ali se razlikuju po putevima ulaska u organizam. Dječje glistice žive u donjem dijelu čovjekova probavnog trakta. Ženka napušta čmar kako bi tijekom noći odložila jajašca u području čmara.

To izaziva razdražujući svrbež koji, kad se češe, dovodi do prijenosa jajašca na domaćinove prste te se na taj način, dodirom, gliste može prenijeti na sve članove kućanstva. Ako se nehotice progutaju, jajašca se zaustavljaju u crijevima i ciklus se nastavlja.

Bijela glista koja uzrokuje askarijazu može ući u organizam putem neoprane ili sirove hrane koja sadrži jajašca. Čovjek se može zaraziti i dodirom sa zemljom u kojoj se nalaze jajašca.

Ankilostome te Strongyloides stercoralis ulaze u organizam zaraženom vodom za piće te kroz bose noge. Ličinke dođu do tankog crijeva i ondje mogu živjeti nekoliko godina, uzimajući hranjive tvari iz crijevnih stijenki.

Njihova se jajašca izlučuju stolicom, a ako zaražena stolica dospije u zemlju, ciklus se ponavlja. Glistu koja uzrokuje trihinelozu možete dobiti ako jedete sirovu ili nedovoljno kuhanu ili pečenu svinjetinu ili divljač, koja može sadržavati žive ličinke smještene u cistama.

Pošto probavni sokovi razgrade cistu, ličinke prvo ulaze u krvožilni i imfatički sustav, a zatim se ukopaju u mišić i formiraju cistu s novom ličinkom.

Trakavice također ulaze u organizam putem sirove i nedovoljno kuhane govedine, svinjetine ili ribe. U rijetkim slučajevima djeca mogu progutati zaražene buhe ili uši koje žive na štetočinama ili kućnim ljubimcima.

gliste i trakavice
Gliste i trakavice

Gliste i trakavice Prevencija

 • Pobrinite se da djeca uvijek operu ruke nakon obavljanja nužde i prije jela.
 • Režite nokte tako da budu kratki kako biste izbjegli skupljanje jajašca dječjih glistica ispod njih.
 • U proljeće i jesen pregledajte imaju li vaši kućni ljubimci gliste te ih liječite.
 • Da biste izbjegli trihinelozu, pripravljajte meso uz odgovarajuću termičku obradu.
 • Pribor za jelo koji dolazi u dodir sa sirovim mesom temeljito operite u toploj vodi i sredstvu za pranje suđa.
 • Uvijek nosite cipele u područjima gdje ankilostome i uzročnici strongiloidoze žive u zemlji.

Liječenje ljekovitim biljem

Posavjetujte se sa stručnjakom za ljekovito bilje o primjeni ovog bilja, jer može biti otrovno:

Za dječje glistice i bijele gliste, namočite 1 do 2 žličice pravog pelina (Artemisia absinthium) u šalicu vrele vode i ostavite da stoji 10 do 15 minuta; popijte tri puta na dan.

Preporuča se i tinkture pravog pelina i crnog oraha (Juglans nigra) dostupne u slobodnoj prodaji. Pridržavajte se doza na uputi lijeka.
Za bijele gliste i uzročnike strongiloidoze, namačite 1 žličicu suhog običnog vratiča (Tanacetum vulgare) u šalici vrele vode 10 do 15 minuta. Popijte tri puta na dan. Ako ste trudni, izbjegavajte vratič.

Prehrana

Navodno ananas, sok od papaje i bućine sjemenke djeluju protiv glista. Pokušajte za ispiranje glista iz crijeva primijeniti ekstrakt sjemenki grejpa dostupan u slobodnoj prodaji. Pridržavajte se doza navedenih na uputi lijeka.

Konvencionalna medicina

Većina glista reagira na lijekove koji su namijenjeni određenoj vrsti glista.

Lijekovi za ankilostome i uzročnike strongiloidoze su pirantel ili mebendazol. Dječje glistice liječnici obično liječe trima oralnim dozama mebendazola s razmakom od dva tjedna. Budući da se jajašcima mogu zaraziti druge osobe, mora se liječiti sve članove kućanstva.

Za odstranjivanje svih jajašaca dječjih glistica ključno je pranje sve posteljine i odjeće. Svrbež u području čmara možete ublažiti vazelinom.
U većini slučajeva trihineloza je blaga bolest i nije je potrebno liječiti.

Ako su simptomi teški, lijek izbora je mebendazol. Sirenje trihineloze na dišni, srčano-krvožilni ili središnji živčani sustav događa se rijetko i tada se liječi kortikosteroidima koji imaju protuupalno djelovanje.

Nakon što ste završili s liječenjem, ponovite dijagnostičke pretrage kako biste bili sigurni da ste se riješili parazita. Ako niste, možda će trebati primijeniti još jedan tretman lijekovima. Može se dogoditi da trakavice ne izađu iz organizma i do pet mjeseci.

gliste i trakavice
Gliste i trakavice

Alternativni načini liječenja

Nakon što je liječnik postavio točnu dijagnozu, za odstranjivanje glista iz organizma možete primijeniti alternativne načine liječenja.

Dijagnostički postupci

Liječnik može dijagnosticirati dječje glistice pomoću ljepljive trake kojom može pokupiti jajašca koja se nalaze oko čmara. Nakon toga se traku pregleda pod mikroskopom.

Katkad se u uzorcima stolice ili oko čmara može vidjeti samu glistu. Bijele gliste, ankilostome, gliste koje uzrokuju strongiloidozu i trakavice također se mogu otkriti u uzorcima stolice, a katkad se dijelovi trakavice mogu naći u posteljini ili odjeći. Da bi dijagnosticirao trihinelozu, liječnik će napraviti pretrage uzoraka krvi ili mišićnog tkiva.

Preporuka

DRUGI UPRAVO ČITAJU