Povećana želja za slatkim

Često osjećate neodoljivu želju za slatkim kojoj se ne možete oduprijeti. Ta želja ponekad vas i nervira, i ne znate zašto se javlja. Pročitajte zašto najčešće dolazi do povećane želje za slatkim.

PMS žudnja

U iščekivanju mjesečnice, kod žena je primjetna niža razina serotonina, poznatog kao hormona sreće, i to može izazvati žudnju za ugljikohidratima. U tom slučaju uvijek nastojte birati crnu čokoladu koja je prirodno sredstvo protiv depresije, a njome ćete unijeti i ugljikohidrate za kojima čeznete.

Trenutna histerija za slatkim

Ako je vaša žudnja te vrste, to najčešća odražava nisku razinu šećera u krvi zbog iscrpljenosti nadbubrežne žlijezde koja se bavi stresom. Slatki zalogaj pomaže u prvih nekoliko minuta, ali dugoročno samo pogoršava stvari. Čak i ako uzmete malu količinu slatkoga, to može biti dovoljna količina šećera da prekine napadaj žudnje, a nakon toga pojedite malo bjelančevina i manje slatkiša kako biste održali stabilnom razinu šećera u krvi. Ako baš želite slatkiš, opet se odlučite za malo crne čokolade, jer flavonoidi u njoj poboljšavaju razinu energije i imunitet. Žudnju za slatkim isto tako smanjuje više manjih obroka tijekom dana.

Potraga po ormarićima za slatkim

Dobro se osjećate, ali često se zateknete kako kopate po ormarićima u potrazi za čokoladicom. To bi mogao biti znak prevelike količine gljivica u crijevima. Liječenje takvih gljivica je uspješno konzumiranjem probiotika. Osim toga, probiotici će pomoći i da otklonite osjećaj umora i bolove,a mogu otkloniti i upalu sinusa i sindrom iritabilnog kolona. Češće od gljivice u crijevima, uzrok traženja slatkog je dosada. Ako ste cijeli dan kod kuće, često izmišljate što biste mogli jesti. To je i uzrok nakupljanja kilograma tijekom zimskih mjeseci kad više boravite u kući. Zato je bitno uvijek imati neku preokupaciju ili hobi jer ćete tako tražiti hranu samo kada ste uistinu gladni!

Kao što smo naveli, ovo su tri najčešća razloga zašto osjećate želju za slatkim. Naravno, ta želja je ponekad normalna i nije ništa zabrinjavajuće, osim možda za vašu liniju, ali to riješite tako što ćete što češće želju za slatkim utažiti upravo kockicama crne čokolade!

Foto: Subbotina Anna/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU