back to top

Prehrana prije trudnoće

Ukoliko planirate ostati u drugom stanju od iznimne je važnosti da postignete i održavate adekvatni nutritivni status prije trudnoće. Prije trudnoće dobro je započeti sa zdravim prehrambenim navikama, na taj način ćete ih lakše zadržati u trudnoći. Prehrana treba biti raznolika te bogata neprocesiranim i svježim namirnicama poput voća, povrća, ribe, mesa i cjelovitih žitarica. Kad god je to moguće, najbolje je konzumirati namirnice iz organsko biološkog uzgoja.

Osim što trebaju biti kvalitetni, izvori masnoća u prehrani trebaju biti bogati nezasićenim i siromašni zasićenim masnim kiselinama. To ćete pronaći u namirnicama poput repinog, maslinovog i bućinog ulja, te u orašastim plodovima.

Kada pripremate svoje tijelo na trudnoću, ne smijete biti na strogim dijetama, lošoj veganskoj ili vegetarijanskoj prehrani. Vrlo je važno tijelu osigurati sve važne i potrebne nutrijente koji će vam pomoći da trudnoća ima normalan tijek. To možete postići uravnotežen0m i raznolikom prehranom.

Za početak trebate početi izbjegavati nikotin, kofein, umjetna sladila, alkohol, sireve s pljesni, sirovo meso, sirova jaja i nepasterizirano mlijeko. Obavezno konzumirajte što više povrća, voća, ribe, cjelovitih žitarica i svježeg mesa.

Prije trudnoće, a posebice tijekom trudnoće, žene trebaju u svoj organizam adekvatno unositi folnu kiselinu, koja je bitna zbog formacije određenih struktura fetusa i zbog uloge u djeljenju stanica.

Unos folne kiseline prije trudnoće ili tijekom rane faze smanjuje rizik od spina bifidae i drugih defekata. Većina žena prije trudnoće ne unosi dovoljno folne kiseline u organizam, a baš u tom razdublju je adekvatni unos folata najbitniji. Zato se preporučaju dodaci prehrani koji sadrže 400 mikrograma folne kiseline, a koje valja uzimati svaki dan.

One žene koje su veganke ili vegetarijanke trebaju u organizam unijeti dodatan unos vitamina B12. Unijeti ga mogu konzumacijom hrane obogaćene tim vitaminom ili dodatkom prehrani. Ukoliko žena ima nedostatak vitamina B12, može doći do anemije i neurološke abnormalnosti. Jednako tako ako je slaba izloženost suncu, treba nadoknaditi vitamin D, ali ne odlaskom u solarij, nego kroz hranu ili dodatke.

Što treba napraviti prije trudnoće

1. Posjetite svog ginekologa
2. Obavjestite svog ginekologa o svim lijekovima koje konzumirate
3. Konzumirajte mineralno-mulitvitaminski pripravak namijenjen trudnicama i 400 mcg folne kiseline dnevno
4. Ukoliko nemate idealnu tjelesnu masu, napravite plan kako ju postići
5. Posjetite stomatologa, jer zanemarivanje desni može uzrokovati prijevremeni porod
6. Umjereno konzumirajte alkohol i kofein
7. Prestanite pušiti
8. Izbjegavajte saune i parne kupelji, jer mogu utjecati na razvoj ploda
9. Hladnjak neka vam uvijek bude pun zdravim prehrambenim proizvodima
10. Počnite vježbati vježbe za trudnice

Pridržavanjem ovih naputaka započeti ćete vašu trudnoću sigurno i zdravo!

Ako već planirate zatrudniti, možda će vas zanimati koji su prvi znakovi trudnoće (video)

[fvplayer src=”http://vimeo.com/107132163″ splash=”http://www.savrsena.hr/wp-content/uploads/2014/08/simptomi-trudnoce.jpg”]

Foto: SvetlanaFedoseyeva/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU