back to top

Prehrana za dijabetičare

Svaka osoba bi trebala paziti da ima zdravu prehranu i da tako u organizam unosi važne namirnice koje obiluju vitaminima i ostalim vrijednim nutrijentima. Za razliku od njih osobe koje boluju od određenih bolesti kao što je dijabetes, nemaju izbora.

Kako bi se osobe oboljele od dijabetesa pravilno hranile, moraju razumjeti koju to ulogu imaju ugljikohidrati i koju povezanosti imaju sa razinom glukoze u krvi. Prehrana za dijabetičare je obično zdrava prehrana koja se preporučuje i zdravim ljudima. Zdravom se prehranom želi postići pravilan unos glukoze u krv.

Glukoza i ugljikohidrati

Pravilan unos glukoze omogućuje kontrolu nad mogućim kroničnim komplikacijama. Zdravom se prehranom prvobitno želi poboljšati opća kvaliteta života. Cilj je uvesti što više dobrih namirnica, kao što su; žitarice, voće i povrće, a smanjiti kalorije i masti, šećera, alkohol i mesa.

Da bi se postigla dobra samokontrola potrebno je mjeriti glukozu prije uzimanja obroka s ugljikohidratima. Uz zdravu prehranu izrazito je važna i tjelesna aktivnost.

Plan prehrane

Svaki bi dan trebali jesti što raznovrsniju prehranu, time ćete postići ravnotežu ugljikohidrata, masti i bjelančevina, koji su tri ključna elementa prehrane. Alkohol se dopušta u malim količinama, za žene je to jedno alkoholno piće na dan, dok muškarci mogu popiti najviše dva alkoholna pića.

Mediteranska dijeta se preporučuje u razdoblju od najviše dvije godine. Mediteranskom se dijetom u organizam unosi niži postotak ugljikohidrata, a povećava se unos prehrambenih vlakana. Kako bi izradili plan prehrane potreban je individualan pristup, u obzir se trebaju uzeti mnogi čimbenici koji utječu na plan prehrane.

Bitni čimbenici za izradu plana prehrane su; vaša dob, aktivnosti, indeks tjelesne mase, spol, kulturološke značajke, vjerske značajke, socio-ekonomski status, bolesti, dnevne aktivnosti, ukratko sve što vas opisuje. Kako bi što bolje odredili vlastiti plan prehrane najbolje je da na početku izrade plana pišete dnevnik prehrane i tjelesnih aktivnosti.

  Je li destilirana voda najbolja voda

Kako bi ste bolje pratili vaš plan prehrane, bitno je u potpunosti razumjeti šećernu bolest, koja je to uloga ugljikohidrata i njihova povezanost sa razinom glukoze u krvi. Kod kupovanja namirnica obavezno čitajte deklaraciju kako bi mogli uspješno kontrolirati unos ugljikohidrata.

 Foto: Joana Kruse/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU