back to top

Prehrana za djecu

bočica s mlijekom

Jedan od presudnih značaja za pravilan razvoj djeteta je zdrava prehrana, posebice u prvih 1000 dana. Kakvo će biti dijete kasnije kada se rodi, uvelike ovisi o prehrani njegove majke u trudnoći.

Hoće li dijete biti uspješno ili će će imati problema u razvoju, uvelike ovisi o načinu prehrane njegove majke u prvih 1000 dana od kako je začela. Koji izbor namirnica je majka jela u trudnoći, kao i prve dvije godine djetetove prehrane, jako utječu na njegov uspjeh kasnije.

Prehrana od najranijih dana može utjecati na optimalne kognitivne funkcije, kasniji uspjeh u školi i optimalnu težinu odnosno dužinu za uzrast. Ako tijekom tog prvog perioda života dijete ima lošu prehranu, sigurno će imati problema s kognitivnim funkcijama i zaostat će u razvoju.

Prehrana majke i djeteta je postala odrednica produktivnosti, kasnijeg razvoja i uspjeha u školi. Istraživanja su pokazala da slaba prehrana za vrijeme trudnoće i ranog djetinjstva izaziva puno veće rizike od kroničnih bolesti, kao što su kardiovaskularne bolesti, debljina i dijabetes. Sve se te bolesti mogu prenijeti i kasnije na ostale potomke.

Prehrana za vrijeme trudnoće je od izrazite važnosti jer hranjivi sastojci i energija iz nje dolaze do fetusa, te podržavaju njegov razvoj i rast. Jedini izvor fetusu za hranu je ono što njegova majka pije i jede, zbog čega je odgovarajuća prehrana važna. Prehrana u trudnoći određuje tjelesnu težinu trudnice, te osigurava da fetus raste i razvija se pravilno.

Prijevremeno rođena djeca imaju veće prehrambene potrebe, od onih koji su rođeni u terminu, zbog čega majčino mlijeko treba obogatiti pojačivačima kojima se postiže optimalan unos kalcija, željeza, vitamina A,C i D, proteina, fosfora i folne kiseline.

Ako majka ne doji bebu, bebi se daju specijalne mliječne formule, koje se za prijevremeno rođenu djecu specijalno kupuju. Prijevremeno rođena djeca trebaju jesti hranu namijenjenu djeci male porođajne težine, te je dijete treba konzumirati sve dok ne dostigne barem 4 kilograma.

  Razvoj samopoštovanja kod djece

Foto: gresei/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU