back to top

Preosjetljivi zubi

Preosjetljivi zubi na hladan sladoled ili prilikom konzumacije hladnih pića može biti vrlo bolan i neugodan osjećaj. Svi smo to doživjeli, ne? 😉

Caklina je zahvaljući svome sastavu najtvrđi dio zuba koji štiti unutrašnjost zuba (dentin i živac) od štetnih utjecaja. Vrlo važna uloga te iste cakline je da štiti zub od karijesa. Naravno i caklina se može oštetiti.

Nažalost, caklina se ne može obnoviti. Često čujemo, a možda i sami imate problema sa bolnim senzacijama. Nažalost razlog tomu je taj što je unutarnji dio zuba (dentin) izložen vanjskim utjecajima. Naime, zdrav zub je zaštićen caklinom i mekim tkivom-gingivom (desni ili kako u žargonu znamo čuti izraz meso). Ako se  jedan od tih “zaštitnika” ošteti,  javlja se preosjetljivost.

Meko tkivo (gingiva) se uglavnom povlači zbog neprimjerene oralne higijene. Kod nekih zbog preintenzivne, a kod nekih zbog preslabe. Kad je u pitanju preintenzivna higijena trebalo bi smanjiti intenzitet četkanja te zamjeniti tvrdu četkicu mekšom.

U apotekama možete pronaći četkice koje su namijenjene posebno za takve probleme. Njima ćete odlično oprati zube, a da ne oštetite meko tkivo. Zamislite da sa tvrdom četkicom intenzivno četkate kožu 3 minute. Sigurno bi je iziritirali. A sad zamislite što ćete napraviti sa tvrdim četkanjem gingive koja je puno osjetljivija od kože. Uslijed takve traume meko tkivo se povlači i otkriva dio zuba koji je podložniji trošenju i osjetljiviji na vanjske utjecaje.

Drugi razlog povlačenja desni jest taj što je oralna higijena loša. Krvarenje desni (gingive) ljudima stvara veliki problem. Nažalost svi u takvim situacijama smanjuju  intenzitet četkanja što je zapravo kontraproduktivno. Dugoročno gledano desni će se odvojiti od zuba i povući nakon čega  nastupa  paradontoza (bolest potporne strukture ili “temelja zuba”). U takvim situacijama je također potrebno četkicu zamjeniti mekanom i lagano kružnim pokretima  “masirati” desni. Prvih par dana će krvariti ali nemojte se bojati – slobodno dalje tako četkajte zube jer nakon par dana krvarenje će prestati.

Caklina se s druge strane može oštetiti kiselinom (npr. limunska kiselina, ortofosforna kiselina), oscilacijom u temperaturi (kad jedete nešto vruće, a nakon toga pojedete nešto što je hladno npr. juhu i uskoro nakon toga hladnu salatu) možete izazvati vertikalne pukotine po zubnoj caklini što također uzrokuje osjetljivost.

Nastala oštećenja ne mogu se popraviti. Jedino se postojeća situacija može zaustaviti i zadržati. Stoga budite pažljivi prema svojim zubima.

Foto: freeimages.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU