Prirodno liječenje vida

Vježbe i tehnike za bistriji vid zovemo Batesovom tehnikom ili u samom prijevodu to je gimnastika očiju. Batesovom metodom popravlja se vid i vizualna percepcija je oštrija. Može je svatko primijeniti ako je kratkovidan, dalekovidan, ima astigmatizam ili staračku dalekovidnost.

Batesovom metodom  može se također ispraviti škiljavost, a u nekim slučajevima pomaže i kod migrene. Vježbe su samo dodatni dio pomoći kod svega navedenog i zato ne zaboravite biti na kontroli kod oftalmologa. Dok vježbate ne nosite naočale ili kontaktne leće, ne pokušavajte izravno gledati u sunce jer je vrlo opasno. To mogu samo iskusni praktičari koji su posebno podučeni za takvu vrstu liječenja.

Navest ćemo nekoliko primjera kako da očuvate vid i sprovodite očnu gimnastiku:

Poklopite šakom jedno oko, drugom rukom približavajte papir na kojem su napisana slova te ga naizmjence udaljavajte i približavajte do te mjere kada vam se slova budu izoštrila kako bi ih mogli pročitati. S time što ćete pogledavati tri metra udaljenosti od sebe neki predmet pa ponovo približavati papir na kojemu su slova. Tako napravite nekoliko puta s jednim pa s drugim okom.

Ne pomičući glavu radite kružne tokove očima i to tako da gledate lijevi gornji kut lijevog oka, zatim donji lijevi kut pa pređete na desno oko i gledate desni gornji kut, pa desni donji i to nekoliko puta za redom i kod svake pauze kružite očima. Može vam se zavrtjeti u glavi, ali to je normalna reakcija.

Vrhovima jagodica lagano pritišćete očne kapke, naravno zatvorenih očiju i zamislite da se pred vama nalazi sat i vi pratite kazaljku na satu kako se kreće s desna na lijevo. Nakon kratke pauze istim sistemom pratite sat i kazaljke kako se s lijeva kreću prema desno.

Uspravnim sjedenjem i stopalima na podu, jagodicama palčeva stiskat ćete na mjestu sinusa, odnosno gdje vam završavaju obrve i to laganim pritiscima i kružnim pokretima i to zatvorenih očiju nekoliko minuta.

Zatim jagodicama kažiprsta stisnite kraj nosa, a tik uz oko i krenete laganim kružnim tokovima, penjete se do nosne sluznice i naizmjenično kružite malo jače pa malo slabije i to također nekoliko minuta.

Sve to nakon male pauze možete ponoviti obrnutim redoslijedom od dolje prema gore. Jedan tretman može trajati do četrdeset minuta, a kada vršite pauzu, radite tako da dlanovima pokrijete lagano oči, ali nikako ih ne stišćite već pustite da se oko prilagodi toj situaciji, što znači da će počivati u mraku.

Foto: Franck Boston/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU