back to top

Proizvodi od pčela

pčelinji proizvodi

Pčelinji proizvodi su zdravi i svakako ih je preporučljivo konzumirati. Najvrjednija je matična mliječ. Dovoljno je napomenuti da se popularno naziva “kraljevskim želeom”.

Izgledom je gusta, neprozirna i kremasta supstanca koja se stvara u specijaliziranim pčelinjim žlijezdama i njome pčele radilice hrane ličinke, matice i trutove.

Bogata je vitaminom B-kompleksa s posebno visokom koncentracijom vitamina B5 i B6. U njoj su i različiti minerali, te vitamini A,C, D i E, kao i mnoge druge tvari koje sprečavaju razvoj i razmnožavanje bakterija i virusa,a sadrži i posebnu vrstu nezasićene masne kiseline koja je posebno vrijedna jer je nije moguće umjetno proizvesti.

Matična mliječ pokazuje antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva, te jača imunološki sustav. Ublažava uznemirenost i nesanicu, te podiže raspoloženje i izdržljivost.

Propolis je pak ljepljiva smolasta tvar koja nastaje od biljnih sokova koje pčele skupljaju s različitih biljaka. Najvećim dijelom se sastoji od peluda, smole, pčelinjeg voska i prašine.

Bogat je aminokiselinama te ima visok sadržaj vitamina, najviše B1, B2, B6, C i E.

Med je najpoznatiji pčelinji proizvod, a u sebi sadrži oko 75 posto grožđanog i voćnog šećera koje naš organizam lako iskorištava za stvaranje tjelesne topline, rad mišića te za hranu stanicama. Najčešći vitamini u medu su oni B skupine, a slijedi vitamin C, karotin i vitamin E. Neke vrste meda sadrže i minerale u tragovima koji mu daju tamnu boju.

Med poboljšava rad svih organa, potiče umnu i fizičku aktivnost te se vrlo brzo apsorbira. Vrlo dobro podiže otpornost organizma na infekcije i zaraze i ima antiseptičko djelovanje.

Med izbacuje višak vode iz organizma, odličan je i protiv hunjavice i prehlade te pomaže kad nas muči suhi kašalj. Čisti krv od toksina, a izuzetno pomaže i kod slabokrvnosti, pogotovo ako konzumiramo neku od tamnih vrsta meda, kao npr. med od kadulje ili kestena.

  Unos vode u organizam

Dnevna količina meda ovisi o stanju u kojem se nalazi naš organizam. Zdrava odrasla osoba može uzimati oko 4 žlice meda na dan.

Foto: JirkaBursik/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU