back to top

Ružne riječi kod djece

Neki dan ostali ste šokirani rječnikom vašeg mališana. Gdje je sve pokupio toliko „sočnih izraza“? Niste vi jedini roditelj kojega je dijete osramotilo nepristojnim ponašanjem na javnom mjestu.

Ružne riječi mnogo je lakše ignorirati kod kuće, nego kad na sebi osjećate poglede cijelog svijeta. A to crvenilo se dugo pamti. No, sve je to dio odrastanja, faza u prolazu svakog djeteta i roditelja. Važno je samo pravovremeno reagirati.

Mala djeca stalno eksperimentiraju s riječima, pri čemu im ne promakne reakcija roditelja. Dijete od dvije godine može nevino ponoviti ono što je čulo na televiziji, od svojih prijatelja, ili čak od vas samih u trenutku ljutnje.

Dijete u dobi od tri do pet godina može se početi koristiti ružnim riječima kako bi izrazilo ljutnju, prkosilo autoritetu, pridobilo vašu pažnju ili jednostavno našalilo s prijateljem. Kada utvrdite „zašto“ se vaše dijete koristi neprihvatljivim riječima, znat ćete odabrati najbolju metodu kojom ćete ga odviknuti od toga.

Što trebate poduzeti:

1. Izbjegavajte uzvraćati vikom na teške uvrede uzrujana djeteta. Izaberete li ne ulaziti u sukob u tom trenutku, izbjeći ćete borbu za moć. Mogli biste jednostavno predložiti djetetu da se malo smiri i nastaviti sa svojim poslom. No, ne zaboravite porazgovarati o tome kasnije s djetetom. Ne uspije li vas dijete uzrujati, moglo bi jednostavno izgubiti interes za provociranjem.

2. Uskratite djetetu svoju pozornost jednostavnim izlaskom iz sobe čim se počne koristiti ružnim riječima. Objašnjenje nije obvezno. Naravno, ignorirajte povremene priče o „kakici“, gledajte na njih kao na neki oblik vrtićkog humora.

3. Imajte na umu da su „glupan“, „budala“ i „riječi na j“ većini male djece samo ružne riječi, istog stupnja nepristojnosti. Vaše reakcije na sve njih trebale bi biti jednake težine i usredotočene na pouku da ružne riječi emotivno vrijeđaju ljude.

  Kako s djetetom razgovarati o spolnosti

4. Odredite nekoliko jednostavnih pravila, na primjer nije dopušteno davati pogrdna imena i psovati.

5. Obratite pozornost na sve što bi moglo utjecati na rječnik vašeg djeteta.

6. Organizirajte obiteljski sastanak na kojem ćete razgovarati o prihvatljivim riječima ili o načinima na koje djeca mogu izraziti ljutnju, umjesto da upotrebljavaju ružne riječi.

7. Pohvalite dijete kada primijetite da nije upotrijebilo ružne riječi u situaciji u kojoj se to moglo očekivati.

8. Ispričajte se ako vam katkada pred djecom izleti neka ružna riječ.

Neka vas tješi činjenica da većina male djece nije svjesna pravog značenja psovki i drugih ružnih riječi. Obično samo istražuju kakvu vašu reakciju mogu izazvati korištenjem tih riječi. Uskratite li im burnu reakciju, takvo ponašanje obično ne potraje dugo.

Foto: Stiggy Photo/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU