Šarlah

Šarlah je jedna od dječjih bolesti koju su pripitomili antibiotici. Nekad je to bila raširena i opasna bolest, no danas je rijetka i lako se liječi.
Bolest se najčešće javlja u djece između druge i desete godine.

Nakon inkubacije od dva do pet dana, bolest obično započinje s vrlo visokom temperaturom, do 40 °C. Oko 12 do 48 sati kasnije javlja se prepoznatljiv grimizni osip, prvo na vratu i prsima, a onda po cijelom tijelu. Osip je na dodir sličan brusnom papiru i najgušći je iznad pazuha i u preponama. Jezik isto tako otekne i postane svijetlocrvene boje. Nakon tri dana osip i vrućica se povuku, no jezik može ostati otečen još nekoliko dana.

Za razliku od drugih dječjih bolesti poput rubeole i ospica, šarlah se mora aktivno liječiti, jer u suprotnom može dovesti do artritisa, žutice, bubrežnih tegoba i reumatskegroznice.

Šarlah
Šarlah

Simptomi

Šarlah se najčešće javlja u djece. Simptomi su sljedeći:

  • svijetlocrveni ili grimizni osip, koji se obično prvo javlja na vratu ili prsima
  • visoka temperatura
  • upala grla
  • jezik prekriven crvenim pjegama
  • oticanje limfnih čvorova vrata
  • povraćanje

Obratite se liječniku

  • ako se u djeteta pojave simptomi šarlaha, posebice ako je dijete nedavno preboljelo streptokoknu upalu grla. Ako se ne liječi, šarlah može izazvati teške komplikacije koje zahvaćaju srce, bubrege i druge organe.

Uzroci

Šarlah je zarazna bolest koju uzrokuje streptokokna bakterija, a širi se dodirom sa zaraženom osobom ili udisanjem bakterije. Kad se nađe u ždrijelu ili grlu, bakterija se razmnožava i stvara otrov (toksin) koji kola krvlju izazivajući opisane simptome.

Liječenje

U slučaju da se ne liječi antibioticima, šarlah može imati ozbiljne komplikacije. Ako mislite da je vaše dijete oboljelo od ove bolesti, odmah se javite pedijatru. Osim uzimanja antibiotika, dijete treba mirovati u krevetu, piti mnogo voćnog soka kako bi se ispiralo organizam. Hladnim kupeljima može se sniziti vrućicu, a paracetamol će pomoći ublažiti bolove. Oprez: nemojte rabiti acetilsalicilnu kiselinu (npr. Aspirin), jer je dokazana njezina povezanost s Reyevim sindromom, u nekim slučajevima smrtonosnom bolešću mozga nepoznatog uzroka.

Prevencija

Pazite da vi i vaša djeca niste u dodiru s osobama koje boluju od šarlaha.
Čuvajte zdravlje uravnoteženom prehranom te obiljem sna i vježbe.    

Akupresura

Zamolite osposobljenog stručnjaka da vam preporuči akupresurnu masažu koja će ojačati imunološki sustav vašeg djeteta i pomoći mu da brže svlada bolest.

Aromaterapija

Stručnjaci za aromaterapiju preporučaju da se kod šarlaha udišu pare eukaliptovog ulja (Eucalyptus globulus), koje antibioticima pomažu uništavati bakterije. Stavite nekoliko kapi na rupčić i udišite kroz nos.

Kinesko ljekovito bilje

Stručnjak za kinesku medicinu može propisati formulu ljekovitog bilja za odstranjivanje otrova i jačanje djetetove sposobnosti da se bori protiv bolesti.

Šarlah
Šarlah

Liječenje ljekovitim biljem

Mačja metvica (Nepeta cataria) sadrži kemijske tvari za koje se smatra da smanjuju vrućicu. Herbalisti preporučuju uzimanje 2 ili 3 kapi ekstrakta u čaši vode tri puta na dan.

Rudbekija (Echinacea spp.) može pomoći u borbi protiv bakterija, ublažiti osip i pomoći smanjiti kongestiju u prsima. Pošto se vrućica povuče, djetetu treba tri put na dan davati čaj koji se priprema tako da se 2 žlice korijena u prahu prelije šalicom vode i ostavi da 15 minuta lagano vrije.

Homeopatija

Homeopat može propisati sredstvo koje će djetetu pomoći da uspješnije svlada bolest i brže ozdravi. Homeopatska sredstva za liječenje šarlaha mogu uključivati Ferrum phosphoricum (za upalu grla i groznicu koji prate rane stadije šarlaha) i Kali muriaticum (za kožni osip i bijeli jezik).

Prehrana

Odgovarajuća prehrana jača imunološki sustav organizma i pomaže u borbi protiv bolesti. Ako se vaše dijete razboli, pobrinite se da pije mnogo tekućine kako bi se isprali otrovi i spriječila dehidracija. Sokovi od citričnog voća dobar su izbor.

Konvencionalna medicina

Pedijatar će propisati neki antibiotik, na primjer penicilin. Ako je dijete alergično na penicilin, dobit će neki drugi antibiotik, poput eritromicina. Lijek se treba uzimati najmanje 10 dana, čak i ako se simptomi prije povuku. Treba pregledati i, ako je potrebno, liječiti i druge članove obitelji. Prije otkrića antibiotika, kućanstva se zbog šarlaha stavljalo u karantenu, no danas to više nije potrebno.

Alternativni načini liječenja

Dijete koje boluje od šarlaha mora uzimati antibiotik kako bi se prekinulo infekciju. Alternativni načini liječenja mogu se primjenjivati zajedno s antibioticima kako bi se ubrzalo ozdravljivanje i smanjilo neugodu.

Dijagnostički postupci

Pedijatar će pregledati djetetovo grlo i učiniti kulturu brisa grla kako bi se ustanovilo je li prisutna streptokokna bakterija.

DRUGI UPRAVO ČITAJU