back to top

Streptokokna upala grla kod djece

Streptokokna upala grla najčešća je kod djece, prije svega jer često borave u zatvorenim prostorima s mnogo druge djece ( poput vrtića ili škole) te zato što im je imunitet slabiji. Uzročnik je kuglasta bakterija koja se lako prenosi zrakom ili dodirom, no to ne znači kako su antibiotici odmah potrebni.

Simptomi poput crvenog grla, otežanog gutanja te povišene temperature osim  streptokoka mogu ukazivati i na prehladu ili gripu. Čak i povećani nadraženi krajnici nisu jasan znak streptokoka. No jedna važna razlika ipak postoji – za razliku od prehlade i gripe, streptokoknu upalu grla ne prati šmrcanje i sekret iz nosa.

Osim navedenih simptoma, kod streptokokne upale, limfne žlijezde mogu biti lagano uvećane i osjetljive na dodir, a na krajnicima se ponekad mogu pojaviti žute ili bijele točkice ili naslage. U rjeđim slučajevima, može se javiti i bol u gornjem dijelu trupa, glavobolja i gubitak apetita te osip. Ako se osip spušta od vrata i grla prema ostatku tijela vjerojatno se radi o šarlahu.

Sumnjate li u bakterijsku upalu grla, posjetite liječnika koji će brisom grla utvrdite o kakvoj je infekciji riječ. Nipošto nemojte davati djetetu antibiotike na svoju ruku jer u slučaju virusnih ili gljivičnih zaraza su beskorisni, a štete imunitetu.

Ako liječnik propiše antibiotike pazite da ih dijete popije do kraja jer ne samo da će ubrzati njegov oporavak nego će i brže prestati biti zarazno. Kako rezultate brisa grla čekate i po nekoliko dana, možda će liječnik obaviti i ekspresni test na streptokok. Gotov je za 15-ak minuta no točan je tek u 80 posto slučajeva pa čak i ako ispadne negativan, vaše dijete možda ipak ima streptokok.

Liječnik će propisati antibiotike i odrediti ostalu terapiju, a sami možete pomoći djetetu prvenstveno slanom bistrom juhom. Zbog povišene temperature i teškog gutanja najvažnije je da vaše dijete pije dovoljno tekućine, a osim juhe koja ujedno nadoknađuje i elektrolite, dobro su rješenje i biljni čajevi.

  Tvrda stolica

Svakako izbjegavajte sve napitke s kofeinom poput kole ili nekih čajeva jer djeluju kao blagi diuretici i samo ubrzavaju gubitak tekućine. Važno je i da se dijete što više odmara, a preporučuje se snižavanje temperature. Aspirin i drugi lijekovi na bazi acetil-salicilne kiseline mogu biti opasni za djecu pa se preporučuje paracetamol, no svakako se posavjetujte s liječnikom.

Nakon što počne piti antibiotik, temperatura bi trebala početi opadati već nakon 24 sata, a za dva dana će se ublažiti i drugi simptomi. Kao i kod većine zaraznih bolesti, prva linija obrane je što češće pranje ruku, a zimi, kada je zaraza i najčešća, osim toga mogu pomoći ovlaživači zraka jer će tako sluznica biti otpornija.

Foto: StockLite/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU