back to top

Sifilis

Sifilis je jedna od najtežih spolno prenosivih bolesti. Bolest se najčešće javlja među gradskim stanovništvom, u osoba starosti između 15 i 39 godina. Epidemiolozi pripisuju ponovni porast pojavljivanja ove bolesti nedostatnom obrazovanja o ovoj bolesti kao i povećanom broju prostitutki koje ne koriste zaštitu kod spolnog odnosa. Međutim, do porasta nije došlo među homoseksualcima ili biseksualcima, vjerojatno zato što mnogi među njima rabe prezervativ.

Sifilis
Sifilis

Simptomi

Postoje tri stadija sifilisa:

U prvom stadiju, 10 dana do 6 tjedana nakon izlaganja uzročniku na spolovilu, zadnjem crijevu ili ustima nastaju bezbolne ranice. Limfni čvorovi u blizini prepona mogu oteći.

U drugom stadiju, tjedan dana do šest mjeseci kasnije, na tijelu se javlja crveni osip. Oboljeli može imati simptome slične gripi poput glavobolje, vrućice, umora, gubitka teka te bolova u kostima i zglobovima; nakon toga simptomi se mogu povući, bolest postaje prikrivena (latentna), no bakterije ostaju u organizmu.

U trećem stadiju, koji može nastupiti od godinu dana do nekoliko desetljeća kasnije, mogu biti zahvaćeni zglobovi, što dovodi do artritisa. U otprilike 10 posto oboljelih razvije se kardiovaskularni sifilis izazivajući srčanu bolest.
U oko 8 posto pacijenata razvije se neurosifilis koji može izazvati paralizu, sljepoću, senilnost, ludilo ili gubitak osjeta u nogama.

Obratite se liječniku

  • ako primijetite bilo koji od gore navedenih simptoma. Sifilis je opasan po život i mora se liječiti prije nego što izazove teška oštećenja u vašem organizmu.

Uzroci

Sifilis uzrokuje bakterija spiralna oblika Treponema pallidum, koja ulazi u tijelo kroz male posjekotine ii abrazije na koži ili sluznicama, najčešće tijekom spolnog odnosa. Bolest se može prenijeti i s majke na dijete prije ili tijekom porođaja.

Liječenje

Ako se rano otkrije, sifilis se može izliječiti antibioticima. No ako bolest napreduje u treći stadij, može doći do nepovratnih oštećenja srca i živčanog sustava. Ako bolujete od sifilisa, morat ćete dati obavljati krvne pretrage u pravilnim vremenskim razmacima najmanje godinu dana nakon liječenja.

Prevencija

Ako niste u dugotrajnoj, monogamnoj vezi, pri snošaju uvijek rabite prezervativ.

Akupresura

Za liječenje spolno prenosivih bolesti, stručnjaci za akupresuru rade na točkama za koje se smatra da tijelo oslobađaju od nakupljenih toksina. Nekoliko puta na dan masirajte točku Jetra 3, smještenu na vrhu stopala, između palca i susjednog prsta, i Jetra 8, na unutrašnjoj strani noge iznad koljena. Zatim, pritisnite Bubreg 3, na unutrašnjoj strani noge između gležanjske kosti i Ahilove tetive 

Kinesko ljekovito bilje

Liječnik kineske medicine dat će vam jedinstvenu biljnu formulu koja će pomoći odstranjivanje toksina iz tijela. Biljke koje blagotvorno djeluju na sifilis uključuju korijen kineskognaprstka (Rehmania glutinosa) i dong quai tj. kinesku anđeliku (Angelica sinensis).

Sifilis
Sifilis

Liječenje ljekovitim biljem

Američki kauboji su s razlogom pili smilaks (Smilax officinalis) – za tu biljku koja je dala okus poznatom blagom napitku nekad se vjerovalo da je jedini lijek protiv sifilisa, koji je bio jako raširen u javnim kućama Divljeg zapada. Smilaks se uvelike rabio i širom Europe. Trgovačke knjige iz sredine 19 stoljeća pokazuju da je samo Velika Britanija uvozila 75 tona na godinu.

Neki travari za liječenje sifilisa preporučaju sljedeći recept: dodajte po dvije žličice smilaksa i kiselice (Rumex crispus) u 1 litru ključale vode. Ostavite da pet minuta vrije na slaboj vatri i dodajte 3,5 žlice majčine dušice. Poklopite i ostavite da se namače jedan sat. Popijte jednu do tri šalice na dan. Žene mogu rabiti ovaj čaj kao sredstvo za ispiranje rodnice.

Homeopatija

Uz propisivanje antibiotika, homeopatski liječnik pitat će vas je li neki od vaših predaka bolovao od sifilisa ili neke druge spolno prenosive bolesti zbog teorije da ste mogli naslijediti sklonost sifilisu. Ako je tako, homeopat vam može propisati lijek kao što je Syphilinum, kako bi pomogao potaknuti odgovor vašeg imunološkog sustava na bolest.

Prehrana

Sami možete ublažiti bolove i pomoći izlječenje tako da pazite što jedete. Neki stručnjaci za prehranu preporučaju da očistite tijelo od toksina (otrova) tako da postite jedan do tri dana. Prije nego što počnete postiti uvijek se posavjetujte sa svojim liječnikom. Da biste potaknuli rad bubrega i isprali organizam, pijte sok od šipka i brusnice ili sok od celera, peršina i krastavca. Uvedite uravnoteženu prehranu i izbjegavajte hranu s mnogo masnoća, soli i gotovu hranu koja može organizam učiniti preslabim za borbu s bolešću.

Konvencionalna medicina

Penicilin je iznimno učinkovit u liječenju ranog stadija bolesti i relativno učinkovit u liječenju kasnijih stadija sifilisa. Ako ste alergični na penicilin, liječnik će vam propisati tetraciklin ili eritromicin.

Alternativni načini liječenja

Budući da je sifilis teška, moguće smrtonosna bolest, trebate otići na liječnički pregled čim posumnjate da od nje bolujete. Osim uzimanja penicilina ili njegovih derivata, možete primjenjivati nekoliko alternativnih načina liječenja za ubrzavanje izlječenja.

Liječenje kod kuće

Da biste ublažili bolove povezane sa sifilisom, prvo se okupajte u toploj kupelji, a zatim u hladnoj.
Primijenite akupresurnu masažu kojom organizam možete osloboditi od otrova (toksina).
Uvedite uravnoteženu prehranu kako biste ojačali imunološki sustav.

Dijagnostički postupci

Lječnikće utvrditi bolujete li od siflisa pomoću krvnih testova kojima se otkrivaju antitijela na uzročnike bolesti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU