Sigurni lijekovi za trudnice

Mnogi lijekovi mogu utjecati na fetus preko krvotoka, zbog toga je jako važno posavjetovati se sa svojim liječnikom prije svakog uzimanja određenog lijeka. Ti lijekovi se odnose i na one lijekove koje su trudnice uzimale prije trudnoće protiv glavolje, zubobolje, temperature ili probavnih smetnji, svi oni mogu jako naštetiti djetetu, no ipak postoje lijekovi koji su sigurni za trudnice.

Prva tri mjeseca

Najviše se treba pripaziti kod prvog tromjesečja kada je uzimanje bilo kakvih lijekova rizično koristiti. U slučaju bilo kakvih tegoba najbolje se obratiti liječniku koji će znati najbolje odrediti koji lijek je siguran za korištenje.

Lijekovi su raspoređeni u par kategorija po jačini rizika za dijete. Podijeljeni su u pet kategorija A, B, C, D i X. Lijekovi kategorije C, D i X rizični su za korištenje kod trudnica te se nikako ne preporučuju za uporabu.

Dojenje i lijekovi

Lijekovi mogu biti opasni i nakon poroda jer se izlučuju kroz majčino mlijeko. No njihova rizičnost i dalje nije sa sigurnošću potvrđena te se zbog ne utvrđenih neželjenih učinaka ne preporučuje njihovo korištenje. Lijekovi se u majčinom mlijeku izlučuju u malim količinama, prema tome ako postoji dobar razlog za korištenje određenog lijeka najbolje ga je uzimati u malim količinama i u određenom vremenskom periodu.

Alternativna liječenja

Alternativna se medicina razlikuje od uobičajene medicine zbog toga što sagledava pacijenta u cjelini, a ne kao dijelove. Homeopatija je jedan od načina alternativnog liječenja koje stimulira obrambeni sustav kapima koje uzrokuje slične reakcije te na taj način dolazi do poboljšanja.

Aromaterapijom kroz masaže i inhaliranjem uljima poboljšavaju raspoloženje i opuštaju tijelo, što je kod trudnica jako važno zbog promjena na tijelu. Aromaterapija se ipak ne smije koristiti u velikim količinama, najbolje se prije korištenja savjetovati sa aromaterapeutom ili liječnikom.

  Spavanje u trudnoći

Bachovi cvjetni pripravci je vrsta terapije koja je zasnovana na buđenju pozitivnih emocija i duhovnom iscjeljivanju da bi se došlo do dobrog fizičkog zdravlja. Ti cvjetni pripravci reguliraju tijelo i dušu te uklanjaju energetske blokade.

U trudnoći će sigurno doći do raznih zdravstvenih  tegoba, no prije poduzimanja ikakvih mjera, bilo one alternativne metode ili konvencionalno liječenje, posavjetujte se sa svojim liječnikom.

 Foto: S.Borisov/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU