back to top

Bol u potkoljenici

Bol u potkoljenici može biti povezana i sa sindromom odjeljka, kod kojeg mišić tako naraste da postane prevelik za svoju vanjsku ovojnicu.

Bol u potkoljenici jedna je od najčešćih bolesti aktivnih ljudi. Stručnjaci na različite načine tumače u čemu se sastoji ova bolest, no većina se slaže da zahvaća dva mišića koja se protežu od koljena do gležnja i postraničnih dijelova stopala, obavijajući tibiju ili goljenicu.

Ovi mišići podižu i spuštaju stopalo te podupiru svod i prednji dio stopala sprečavajući njegovo lupanje o podlogu pri hodanju i trčanju. Ozljede koje dovode do manjeg trganja vlakana ovih mišića izazivaju bol u potkoljenici.


Bol u potkoljenici može biti povezana i sa sindromom odjeljka, kod kojeg mišić tako naraste da postane prevelik za svoju vanjsku ovojnicu. Prijelomi potkoljenice izazvani opterećenjem i nadraživanje goljeničnih živaca također su povezani s bolom u potkoljenici.

bol u potkoljenici
Bol u potkoljenici može biti povezana i sa sindromom odjeljka

Simptomi

Bol u potkoljenici, pečenje te katkad oticanje donjeg dijela noge. No bol se najčešće javlja na sljedećim mjestima:

  • na prednjem dijelu noge, prema unutrašnjoj strani
  • na unutrašnjoj strani noge, prema stražnjoj strani

Obratite se liječniku

  • ako se u donjem dijelu noge jave tvrda oteklina, ukočenost, peckanje i snažna bol. Možda je došlo do pucanja tetive, stanja koje je potrebno odmah liječiti.
  • ako osjećate bolove koji su koncentrirani u malom području, bilo gdje duž unutrašnje strane potkoljenične kosti. Zahvaćeno područje osjetljivo je na dodir i čini se da se ne »zagrijava« pri sportskim aktivnostima. Može se raditi o prijelomu izazvanom opterećenjem; treba odmah otići na liječnički pregled.
  • simptomi ustraju ili se pogoršavaju i nakon tri do sedam dana. Može se raditi o oštećenju tetive koje je potrebno liječiti.

Uzroci

Bilo kakvo neuobičajeno ili opetovano opterećivanje donjeg dijela noge može izazvati bol u potkoljenici. Javlja se i u iskusnih sportaša i u potpunih početnika, a posebno su osjetljivi trkači, biciklisti, skijaši te osobe koje se bave aerobikom.

Osobe koje imaju ravna stopala, »ikserice« ili »okserice« svoje noge izlažu prevelikom opterećenju i vjerojatno će trpjeti bol u potkoljenici. Cipele s nekvalitetnim ulošcima, vježbanje na nesavitljivoj površini poput betona te nepravilno držanje pridonose razvijanju ove tegobe.

bol u potkoljenici
Bilo kakvo neuobičajeno ili opetovano opterećivanje donjeg dijela noge može izazvati bol u potkoljenici

Liječenje boli u potkoljenici

Najčešće se liječenje sastoji u osiguravanju odgovarajućeg odmora kako bi se omogućilo zacjeljenje i primjeni programa vježbi jačanja mišića koje su osmišljene da spriječe ponovnu pojavu bolova.

Važno je započeti s liječenjem čim se pojave prvi bolovi. Zanemarivanje prvog »zanovijetanja« bolova ili pokušaj da se na njih ne misli, samo će pogoršati bol u potkoljenici.

Prevencija

Ključ za sprečavanje boli u potkoljenici je pronalaženje što više načina za smanjivanje opterećenja koje obično izaziva ozljedu. Nosite cipele s uloškom i posavjetujte se s ortopedom o tome trebate li nositi umetke za ispravljanje nepravilnog držanja koje može pridonijeti pojavi bolova u potkoljenici.

Vježbe istezanja mišića prstiju na nogama, pete, koljena i potkoljenice ili trening agilnosti mogu pomoći uvježbati mišiće i učiniti ih otpornijima na ozljede. Pazite da vježbate na savitljivoj površini, drvenoj ili zemljanoj, a ne na tvrdom betonu.

Akupresura

Nakon nježnog masiranja zahvaćenog područja, postupno pojačavajte pritisak na točku Želudac 36, četiri širine prsta ispod koljene čašice i jednu širinu prsta postranično od potkoljenične kosti. (Mišić na koji vršite pritisak je onaj koji se pregiba kad podižete i spuštate nogu.) Pritisak ne bi smio izazivati bol. Primijenite pritisak tri puta na dan po tri minute. 

Bol u potkoljenici
Bol u potkoljenici

Kinesko ljekovito bilje

Stručnjak za kinesko bilje može za ublažavanje otekline i ubrzavanje ozdravljenja preporučiti primjenu melema od gardenije (Gardenia jasminoides), brašna i vina.

Isto tako, može vam preporučiti postupak pri kojemu se komadić lista divljeg pelina (Artemisia argyi) koji tinja drži 2,5 centimetra iznad bolnog područja.

Smatra se da se ovim postupkom pojačava protok krvi i poboljšava zacjeljivanje. Isto tako, vjerojatno može pomoći tehnika masaže kojoj se jagodicom palca naizmjenično čvrsto pritišće i lagano trlja oteklo područje.

Konvencionalna medicina

Za početno liječenje boli u potkoljenici liječnici obično preporučaju liječenje koje se mnogo rabi u sportskoj medicini: odmor, led, stezanje i držanje noge u povišenom položaju. Cesto se preporuča i uporaba štaka kako bi se težinu tijela »skinulo« s ozlijeđene noge te acetilsalicilna kiselina (npr. Aspirin) ili ibuprofen kako Liječenje kod kuće umanjilo upalu i bolove.

Liječnik će vam možda preporučiti da odete na pregled fizikalnom terapeutu  ako bi vam se odredilo program vježbi te vam može preporučiti liječenje ultrazvukom u cilju opuštanja mišića, poboljšavanja protoka krvi i zacjeljivanja.

Alternativni načini liječenja

Postoje brojni alternativni načini liječenja koji nadopunjuju gore opisanu konvencionalnu terapiju. Mnogi rabe masažu.

Liječenje kod kuće

Osim fizikalne terapije, kod kuće možete primijeniti sve prihvaćene konvencionalne i alternativne načine liječenja bola u potkoljenici. Nemojte dugo stajati – ne umarajte noge suviše.

Naizmjenično primjenjujte led; 10 minuta ga držite na nozi, 10 minuta ga maknite. Omotajte nogu elastičnim sportskim zavojem kako bi se tkivo stegnulo i tako spriječilo oticanje. Noge držite na povišenom kako bi se smanjio krvni tlak u upaljenim tkivima.

Izdvajamo za vas:

DRUGI UPRAVO ČITAJU