back to top

Alergija na sunce – najbolji način kako je spriječiti

Alergija na sunce obično se manifestira u obliku neugodnog svrbeža, osipa i plikova.

Alergija na sunce različita je od ostalih tipova alergija. Ostale vrste alergija javljaju se zbog osjetljivosti na određeni alergen, dok kod alergije na sunce tijelo reagira na promjene koje se događaju na koži nakon izlaganja na suncu.

Imunološki sustav krivo prosuđuje sunčanje, on to prepoznaje kao strano tijelo i počinje se boriti protiv njega. Alergiju na sunce smatramo rijetkom pojavom.

Vrste alergije na sunce

Postoji primarna i sekundarna alergija na sunce. Primarna alergija na sunce je najčešće nasljedna, a pojavljuje se kada se koža izlaže sunčevim zrakama.

Postoji blaži i teži oblik primarne alergije na sunce. Kod lakšeg oblika dolazi do osipa koji se javlja nekoliko sati nakon izlaganja sunčevim zrakama, a do težeg oblika dolazi kada se koža duže izlaže suncu, može doći do anafilaktičkog šoka, pa čak i do smrti.

Sekundarna alergija na sunce nastaje zbog korištenja određenih lijekova, biljaka ili kozmetike, te tvari čine kožu jako osjetljivom, zbog njih koža zapravo jače upija sunčevu svjetlost i zbog toga dolazi do alergijske reakcije.

Alergija na sunce - najbolji način kako je spriječiti

Simptomi alergije

1. Plikovi  ili osip;

2. Crvenilo;

3. Kvržice;

4. Svrab lica;

5. Krvarenje i kraste.

Svrab lica

Ako vas svrbi lice zajedno sa osipom ili imate kontaktni dermatitis, možda imate alergijsku reakciju.

Kod alergijske reakcije, vaš imuni sistem reaguje na nešto sa čime ste došli u kontakt. Svrab i osip takođe mogu biti uzrokovani kontaktom kože sa iritantom (a da imuni sistem ne reaguje), poput hemikalija za čišćenje, određenih sapuna, kozmetike ili određenih vrsta hrane.

Psorijaza, rozacea i perioralni dermatitis mogu da izazovu svrab zajedno sa crvenim kvržicama na licu. Takođe možete osjetiti toplotni osip.

Svrab lica bez osipa

Svrab na licu bez osipa može da djeluje kao prava misterija. Potražite druge simptoma kako biste otkrili odakle dolazi svrab:

Ako vas svrbi lice, nema osipa, ali imate problema sa disanjem, imate žućkastu nijansu na očima, uvećane žlijezde i dehidrirani ste, odmah bi trebalo da se obratite ljekaru. Ovi simptomi mogu ukazivati na probleme jetre, žuticu ili Hodgkinovu bolest.

Liječenje svraba na licu varirat će u zavisnosti od toga šta ga uzrokuje. Ljekar će vam najvjerovatnije prvo savjetovati da prestanete da se češete i dodirujete kožu, jer to može dodatno iritirati epidermis i pogoršati stanje.

Ako imate akne onda sa učestalim svrbežom i diranjem lica možete samo stvoriti ožiljke od akni.

U nekim slučajevima previše češanja može dovesti do uništavanja kožne barijere i do infekcije.

Evo nekoliko kućnih lijekova za svrbež lica:

* Kada osjetite da svrab započinje, na lice nanesite hladnu tkaninu ili hladan oblog da biste smirili svrab umjesto da ga češete.

* Možete pokušati i da obrišete lice mokrim peškirom ili da operete lice. Ako je uzrok kontaktni iritant, ovo može da ga ukloni sa lica.

* Izađite iz stresne situacije u kojoj se nalazite dok svrab ne popusti. Stres može pogoršati svrab.

* Okupajte se mlakom vodom i poprskajte lice hladnom, čistom vodom bez upotrebe sapuna.

alergija na sunce
Alergija na sunce - najbolji način kako je spriječiti

Sprječavanje alergije

Eterična ulja lavande, sandalovine, anđelike i citrusa u prirodnoj kozmetici mogu izazvati reakciju, stoga je najbolje da ne koristite kozmetiku koja sadrži ta ulja.

Ako pijete neke lijekove, prije konzumiranja pitajte svog liječnika postoje li nuspojave na sunce. To mogu biti antidepresivi, neki antibiotici, protuupalni lijekovi koji sadrže piroksikam kao i oralni kontraceptivi.

alergija na sunce
Kako liječiti alergiju na sunce?

Kozmetika koja sadrži AHA i BHA kiseline može izazvati alergijske reakcije, izbjegavajte kemijske pilinge i mikrodermoabrazije prije odlaska na more.

Čak i neki  sapuni, šamponi protiv peruti, parfemi i boje za kosu mogu sadržavati fotosenzitivne tvari koje uzrokuju alergiju. U slučaju nuspojava kao što je lagani svrbeže ili crvenilo, koristite druge proizvode koji ne sadrže fotosenzitivne tvari.

U slučaju ozbiljnih i trajnih smetnji, najbolje je obratiti se liječniku, odnosno dermatologu. Za teške alergijske reakcije kože, dermatolog će vam prepisati kortikosteroidne tablete.

Preporuka za vas:

DRUGI UPRAVO ČITAJU