back to top

Simptomi kolestaze

Svrbež kože za vrijeme trudnoće je u potpunosti normalna pojava, a do njega dolazi zbog rastezanja kože, no ponekad se svrbež u trudnoći javlja iz nekih drugih razloga koji se ne smiju zanemariti i na koje se mora obratiti posebna pažnja. O kakvom je svrbežu riječ, donosimo u nastavku.

Postoje simptomi u trudnoći koje niti jedna trudnica neće ignorirati a to su jaki bolovi koji ne prestaju i krvarenje, naravno te bolove niti ne treba ignorirati, ali postoje simptomi koje isto tako ne treba ignorirati, a koje svejedno rijetko koja trudnica primijeti, tj. kojima rijetko koja trudnica pridodaje pažnju.

Jedni od tih rizičnih simptoma trudnoće su i simptomi koje navode na kolestazu. Kolestaza je stanje jetre u trudnoći, koje kod trudnica izaziva jaku svrbež po cijelom tijelu. Kolestaza može utjecati na mrtvorođenost djece pa je se mora držati pod kontrolom, pod budim okom liječnika.

Pravi uzrok kolestaze je još uvijek nepoznat, a svrbež koji se javlja može biti toliko nepodnošljiv, da trudnice imaju potrebu razderati cijelu kožu. No s druge strane postoje i one trudnice koje imaju lagani svrbež samo u području trbuha, te često te simptome ignoriraju misleći da je taj svrbež u potpunosti normalan.

Najčešći simptomi kolestaze su urin tamne boje, žućkasta koža i oči, intenzivan svrbež i stolica bijele boje. Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma u svojoj trudnoći, odmah se javite svome liječniku kako ne bi bilo štetnih posljedica.

Liječnik će vas odmah uputiti na vađenje krvi i urina, a najvjerojatnije će vam odmah napraviti i pregled jetre, kao i ultrazvučni pregled bebe. U slučaju da ste i vi jedna od tisuću žena koje su oboljele od kolestaze u trudnoći, najvjerojatnije ćete dobiti terapiju lijekovima, koji će ublažiti svrbež kože.

  Problemi sa spavanjem u trudnoći

Bilo bi poželjno i kada bi se kupali u mlakoj vodi, koja će sigurno ublažiti svrbež. Kremu sa kortikosteroidima pažljivo upotrebljavajte, jer prekomjerna upotreba može utjecati na razvoj bebe.

Foto: Dmitry Melnikov/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU