back to top

Simptomi postporođajne depresije

Kada dođe vrijeme za odlazak iz bolnice, moguće je da u vama izostane očekivani ushit zbog povratka kući. Ma kako željno iščekivali odlazak, jednom kada ostanete prepušteni sami sebi, bolnica će vam se možda doimati poput utočišta. I premda ste se znatno oporavili u odnosu na žene koje su rodile tek prije nekoliko sati, još ste iscrpljeni, vaši hormoni rade prekovremeno kako bi potakli stvaranje mlijeka, a uz sav fizički napor morate se suočiti i s emocionalnom burom koju izaziva činjenica da u vaš život i u vašu obitelj ulazi novo biće.

Osjećaj potištenosti nije neizbježna pojava u danima nakon porođaja, ali je veoma česta. Ponekad je izazovu stvarni problemi i briga za vlastito zdravlje, stvarna zabrinutost za dijete ili odvojenost od partnera za vrijeme boravka u bolnici. Ali čak i ako je porođaj bio lak, a sada imate prekrasno zdravo dijete i mnogo potpore i ljubavi u obitelji, moguće je da odjednom počnete liti potoke suza. Ne dajte da vas to preplaši. Takve suze dijelom su posljedica popuštanja fizičke i emocionalne napetosti nakon porođaja te hormonalnog kaosa u vašem tijelu koje se nastoji naviknuti na činjenicu da više nije trudno tako što počinje proizvodnja mlijeka za bebu.

Postporođajna depresija nije isto što i postporođajna potištenost. Može vam se prikrasti ili vas preplavljivati tjednima, čak i mjesecima nakon rođenja djeteta. I može trajati dugo. Depresija nakon poroda je stvarna bolest. Osoba koja je i inače osjetljiva i ranjiva može je potaknuti svaki veliki životni preokret: smrt voljene osobe, rastava braka, selidba ili gubitak radnog mjesta. Gotovo uvijek ljudi se na kraju sami oporave. Ali kada je životni preokret rođenje djeteta, morate misliti i na njega.

  Kupanje male bebe

Depresija će utjecati na sliku koju stvarate o njemu, a tako i na stvaranje njegove slike o samome sebi. Utjecat će na dijete i na površinskoj razini. Ono treba vašu nježnost i ljubav, a ako ste deprimirani, ne možete mu to pružiti, ma kako očajnički to željeli. Padnete li u depresiju, u vama će nestati radosti i živosti, past će vam samopouzdanje i energija. Čak i ako se uspijete natjerati na to da djetetu pružite njegu ili da pronađete nekog drugog tko će to činiti, depresija će vas spriječiti da u djetetu uživate, a njemu onemogućiti da bude vaša radost i sreća. Partner, bake, prijatelji – trebali bi biti svjesni da ta mogućnost postoji i ponuditi pomoć kada za to dođe vrijeme. U svakom slučaju, potrudite se potražiti i liječničku pomoć.

Foto: AM-STUDiO/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU