Škrgutanje vilice u snu

Škrgutanje vilice u snu može biti veoma frustrirajuće.

Ljudi koji imaju problema sa škrgutanjem vilice u snu znaju koliko je to bolno i neugodno, i vjerojatno bi sve učinili da se riješe te navike. Škrgutanje ne dolazi samo od sebe već ima cijelu pozadinu razloga kojih je rezultat upravo škrgutanje.

Jedan od glavnih razloga škrgutanja je stres, nismo ni svjesni toga stresa ponekad, sve dok ne utonemo u san i javlja se reakcija u vidu škrgutanja. Osim stresa, jedan od vodećih uzroka škrgutanja je bijes. No, zubi nisu građeni da bi stalno škrgutali jedni od druge, pa ova pojava može dovesti do napuklih zubiju i glavobolje.

Ovaj poremećaj naziva se poremećaj temporomandibularnog zgloba. Analgetici mogu pomoći pri rješavanju istoga, no zubar je konačno rješenje. No, kako bi već danas proradili na uzrocima svoga škrgutanja te ga i na taj način pokušali riješiti, napisat ćemo nekoliko savjeta koji mogu pomoći po tom pitanju.

Samopomoć kod škrgutanja zubima

Jako je bitno opustiti se prije odlaska na spavanje. Stoga bi sve što nam stvara nervozu trebali ostaviti po strani kada se spremamo na spavanje. Možemo gledati neki film koji opušta, nikako neki koji zamara, popiti smirujući čaj i priuštiti si vruću kupku. Sve probleme ostavimo za drugi dan, spavanje služi da skupimo energiju i odmorimo se.

Kako bi dodatno opustili vilicu, dobro je prekriti je tkaninom koja je namočena u vruću vodu jer dodatna toplina opušta mišiće u vilici.

Nije dobro ni jesti barem sat prije spavanja, jer ako probavljamo hranu dok spavamo, veća je mogućnost da će se škrgutanje zubima dogoditi. Jako je bitno i ne piti alkohol navečer, ili ga barem svesti na minimum jer je dokazano da i to može biti razlog noćnog škrgutanja. – (Škrgutanje vilice u snu)

Savjeti za čišćenje zubi

Kad osjećamo bol od škrgutanja, potrebno je štedjeti vilicu. To ćemo napraviti na način da ne opterećujemo previše žvakanjem hrane temporomandibularne zglobove. Znači, žvakaće gume, mrkva, žilavo meso, hrskava hrana i ostala koju dulje žvačemo ne bi trebala biti na jelovniku taj dan kad osjećamo bolove u vilici. – (Škrgutanje vilice u snu)

Dobra stvar koja osigurava zaštitu od škrgutanja noću su štitnici za usta i zube, poput onih koje nose boksači i igrači ragbija. Takve štitnike je moguće nabaviti u dućanima sportskom opremom. Ipak, postoji mogućnost da nam ovi kupljeni štitnici ispadnu tijekom noći, pa je bolje da nam naše štitnike napravi zubar jer će tako biti po mjeri našeg zubala i ne postoji šansa da nam ispadnu. – (Škrgutanje vilice u snu)

Što se tiče minerala, svaki dan bismo trebali uzimati kalcij i magnezij, s tim da kalcija treba unositi u organizam duplo više nego magnezija. Oni opuštaju vilicu pa je to razlog što su najbolji izbor minerala u ovim situacijama. – (Škrgutanje vilice u snu)

Ukoliko naše škrgutanje traje više od dva tjedna, svakako je vrijeme da posjetimo liječnika jer duljenjem ćemo samo pogoršati situaciju. Dovoljno je znati da škrgutanjem katkad na krune i korijen zuba stavljamo opterećenje od čak 550 kg, i odmah nam je jasno zašto se škrgutanja nužno riješiti čim prije! – (Škrgutanje vilice u snu)

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU