back to top

Soda bikarbona za dobru probavu

Soda bikarbona je bijeli prah pod nazivom natrij bikarbonat. Ona otapanjem u vodi daje lužnatu otopinu. Upravo radi te lužnatosti, vjerojatno ste se već susreli s njezinim ljekovitim svojstvima u prevenciji i liječenju raka. Koristi se u domaćinstvu i kao pomoćno sredstvo za čišćenje. No, znate li da vam soda može pomoći i kod problema s probavom?

Ovaj bijeli prah ima iznimnu ljekovitost za cijeli organizam i čini dobro našem probavnom sustavu. Upoznajte se sa sodom i na prirodni način spriječite ili liječite problema s probavom.

Kod probavnih tegoba, preporučuje se češće uzimati oko pola žličice soda otopljene u mlakoj vodi. Početna doza trebala bi se uzeti ujutro na prazan želudac da ne bi došlo do jačeg lučenja želučane kiseline. Topla voda pomaže sodi bikarboni da što prije prođe do tankog crijeva čime se smanjuju žgaravica ili podrigivanje. Soda se od davnina koristi kao lijek za sve one koji imaju problema s pretjeranim lučenjem želučane kiseline. Njezinom konzumacijom smanjuje se bol u želucu i umor u mišićima.

Soda bikarbona se može uzimati i alternativno klistiranjem. I to u kombinaciji tople vode i 3 % otopine sode bikarbone. Ova otopina povoljno će djelovati na našu probavu i na brži i lakši način će obnoviti crijevnu floru. Na taj način oporavit će se i cijeli imunološki sustav koji je vjerojatno bio narušen. U ovom slučaju soda ubija loše bakterije iz našeg organizma i vraća ga u lužnato stanje.

Klistiranjem sodom bikarbonom radimo i na detoksikaciji organizma i čišćenju limfe. Kod liječenja kandida gljivice je također vrlo učinkovita jer uništava patogene mikroorganizme u sluznici debelog crijeva. To je vrlo bitno i kod problema s mjehurom, prostatom ili kod ženskih problema. Ispiranjem debelog crijeva ovom otopinom sprečavamo duže zadržavanjem stolice u debelom crijevu. Što se tiče pražnjenja debelog crijeva, ponekad se naš probavni sustav ne može sam očistiti. Ovdje je bitno napomenuti da se to većinom događa kod stresa i oslabljenog imuniteta. Tada ispiranje debelog crijeva otopinom sode, dovodi naša crijeva u ravnotežu. Sprečava se pojava polipa, hemeroida, raznih upala ili čak i raka. Ovom 3 % otopinom možemo liječiti i rak u području zdjelice lokalno.

Zavisno o vašem zdravstvenom stanju i stanju vaše probave, pokušajte prirodnim načinom liječiti tegobe. Obvezno kod liječenja sodom bikarbonom je da se koristi ona farmaceutska soda koja u sebi ne sadrži aluminij. Možete je unositi u obliku praha ili tableta.

Foto: Tobik/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU