back to top

Sramežljivost kod djece

Rano djetinjstvo je obilježeno sa stidljivošću, što niti ne čudi s obzirom na to da je svijet koji okružuje dijete prevelik, za tako malo biće. Kako bi pobijedili stidljivost kod djeteta, vi kao roditelj ćete mu morati dati veću pažnju. Sramežljivom djetetu nije lako pružiti pomoć, te mu se treba pristupiti na poseban način.

Samo kod neke djece stidljivost s godinama blijedi te dijete stječe samopouzdanje, dok se neka djeca ipak sa stidljivošću moraju boriti cijeli život. Stidljivost uzrokuju razni faktori, a najčešće se jednostavno prenosi s roditelja na dijete. Nije poznato prenosi li se stidljivost putem gena ili dijete jednostavno samo oponaša roditelje.

Stidljivost se kod djeteta može razviti i ako su roditelji previše zaštitnički nastrojeni prema djetetu, a može se javiti i ako dijete ima sestru ili brata koji su jako dominantni.

Djeca upijaju kao spužve i to je dobro poznato, pa ako je jedan od roditelja sramežljiv ili ima nedostatak samopouzdanja, imat će i dijete koje je sramežljivo.

Socijalno povjerenje se stječe s vremenom, a ako ste vi kao roditelj oduvijek bili sramežljivi, neka vam vaše dijete bude motivacija da poradite na tom problemu.

Proslave i rođendani su idealna događanja da se dijete nauči socijalizirati, no u početku mu je potrebna vaša pomoć. Na dječjim rođendanima i vi kao roditelj trebate što više razgovarati s drugim ljudima, kako bi vaše dijete učilo iz primjera. Kroz pomaganje svom djetetu, roditelj će na ovaj način razvijati društvene vještine.

Uvijek pomozite djetetu da se izbori sa svojim strahovima, te mu nemojte dopustiti da se skriva iza njih. Neki roditelji svjesno svoje dijete odvlače od socijalizacije samo kako bi ga zaštitili od svijeta oko njega, koji je za njih loš. Isto tako s druge strane nije dobro niti da se dijete gura i sili u nešto što ono nikako ne želi. Uvijek dijete vodite na nova mjesta te isprobavajte nove stvari.

  Najčešći dječji problemi

Foto: Elena Efimova/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU