back to top

Strahovi kod djece

Nije neobično da mala djeca razviju strahove od pojedinih predmeta ili situacija. Neki su od njih savršeno normalni i odražavaju kako se vaše dijete nosi s određenim situacijama, no neki nisu racionalno utemeljeni, što ne znači da su i manje stvarni.

Racionalni uzroci straha ili tjeskobe kod mališana mogu biti nepoznati ljudi, odvajanje od roditelja, buka, nove i nepoznate situacije, promjena svakodnevne rutine i spoznaja da je nekom njihovom bližnjem naneseno zlo. Vrlo tešku tjeskobu također može uzrokovati prisiljavanje da nešto učine kad na to nisu još spremni.

Iracionalni strahovi poput straha od paukova, sijevanja, čudovišta ispod kreveta, gužvi, mraka, se često razvijaju kada dijete doživi neki predmet ili situaciju kao prijetnju. Ovo se može pojačati ako je dijete doživjelo stvarnu traumu zbog nekog predmeta ili je razvilo negativne asocijacije. Strah od klauna može se pretvoriti u strah od odlaženja na mjesta gdje može susreti klaunove. Iracionalni strahovi su vrlo često preuzeti od drugih ljudi – primjerice, ako ste vi vrlo nervozni za vrijeme grmljavine, vaše će dijete naučiti da se treba plašiti gromova i sijevanja. Djeci treba pomoći da prevlada svoju tjeskobu i strahove ovisno o stupnju njihovog razvoja.

Općenito, najbolji način da vaše dijete prevlada iracionalni strah, određenu situaciju ili predmet, jest postupno izlaganje toj situaciji. Na primjer, ako je vaš mališan naučio doživljavati paukove kao prijetnju pa se treba odučiti od toga i početi ih gledati kao bezopasne. Možete početi tako da nabavite nekoliko lijepih priča o dobrim paucima i da mu ih čitate. Sljedeći put kad vidite živog pauka, nemojte raditi strku zbog njegove prisutnosti, već mu objasnite da su oni bezopasni.

  Kako zavoljeti sebe

Kada pokaže strah, utješite ga, pokažite razumijevanje i kažite kako mu pauk neće nauditi. U kasnijoj fazi izlaganja možete ga odvesti u zoološki vrt gdje može naučiti o različitim paukovima, njihovim navikama i koliko su korisni. Ne silite ga da prebrzo prolazi kroz te faze. Prilagodite mu se, čekajte da vam da do znanja kad je spreman pa mu pauci više neće biti problem. Dobro je biti svjestan situacije koja bi potencijalno mogla uzrokovati strah i što prije ga uništiti u korijenu jer će odgađanje dovesti do toga da se strah ukorijeni.

Važno je prepoznati da se radi o normalnim reakcijama malog djeteta pa im trebate pristupiti s mnogo razumijevanja, a ne kažnjavati ih. Tjeskobe, koje najčešće nastaju kad se djeca suočavaju s nepoznatim, obično s vremenom same nestanu kad se dijete navikne na određenu situaciju ili bolje upozna novu sredinu ili osobu.

Foto: corepics/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU