Tegobe s jajnicima

Jajnici su parni organi veličine badema smjestešteni duboko u zdjelici s obje strane maternice. Svaki jajnik sadrži tisuće jajašaca. Tijekom godina dok žena ima menstruaciju, jednom mjesečno jedno jajašce (katkad i više) počne rasti u maloj cistolikoj tvorbi koja se zove folikul. Kad jajašce sazrije, folik prsne i izbaci ga. To se zove ovulacija. Zatim jajašce ulazi u jajovod kroz koji ga dlakolike resice koje ondje nalaze pomiču prema maternici. Put od jajnika do maternice traje oko tri dana.
Jajnici isto tako proizvode hormone estrogen i progesteron. Dok jajašce sazrijeva folikul oslobađa estrogen koji zadebljava sluznicu maternice za slućaj da dođe do oplodnje jajašca i razvoja embrija. Nakon prsnuća folikul se pretvara u tvorbu koja se zove žuto tijelo, koje proizvodi progesteron koji maternicu priprema za oplođeno jajašce. Ako ne dođe do trudnoće, razina progesterona pada, dolazi do mestruacije i ciklus se ponavlja.
U jajniku se može javiti nekoliko problema. Može doći do infekcije, katkad zasebno, no češće kao dio infekcije koja zahvaća druge zdjelične organe. Na jajnicima se mogu razviti i ciste i tumori koji su najčešće dobroćudni, nekancerozn i ne izazivaju nikakve simptome. Otkrivaju se samo redovitim pregledima zdjelice. Katkad se na jajniku stvori mnogo malih cista, što je bolest poznata kao policistični sindrom jajnika. lako većina benignih cista jajnika i tumora nestane nakon nekoliko menstruacijskih ciklusa, neki narastu do problematične veličine. Nekad izrasline ometaju proizvodnju hormona jajnika, uzrokujući nepravilna krvarenja ili porast dlakavosti ili pritišću mokraćni mjehur izazivajući učestalo mokrenje. Prsnuće ciste ili tumora ili zaplitanje (peteljke) na hvatištu za jajnik mogu izazvati jake bolove u trbuhu i dovesti do infekcije.

Simptomi

  • osjećaj punine ili pritiska na jednoj strani trbuha
  • bol u trbuhu tijekom snošaja
  • oštra bol u trbuhu
  • nepravilna krvarenja iz rodnice ili izostanak mjesečnice
  • povećana dlakavost lica ili tijela
  • poremećeno obavljanje velike i male nužde
  • Mnoge male, dobroćudne ciste i tumori jajnika ne izazivaju simptome.

Obratite se liječniku

  • ako osjetite naglu, oštru ili snažnu bol u trbuhu, praćenu vrućicom ili bez nje; možda se radi o prsnuću ili zaplitanju (peteljke) ciste jajnika ili nekoj drugoj tegobi, poput upale slijepog crijeva (apendicitisa), koju treba hitno liječiti.
  • ako primijetite značajan porast dlakavosti lica ili tijela; možda imate bolest jajnika koja mijenja hormonsku ravnotežu. Sto prije obratite se liječniku kako bi vam odredio odgovarajuće liječenje.
  • ako su vam menstruacije postale neredovite ili su potpuno prestale; možda imate bolest jajnika koja je promijenila tjelesnu proizvodnju hormona ili koju treba liječiti, poput dijabetesa. Što prije se obratite liječniku.

Uzroci

Najčešći uzrok infekcije jajnika su spolno prenosive bolesti. Neke ciste jajnika nastaju iz folikula ili žutog tijela koje nastavi rasti te se puni tekućinom dugo nakon što je jajašce oslobođeno. Policistični sindrom jajnika javlja se kad folikuli s jajašcima ostanu zarobljeni ispod površine jajnika te ne mogu izbaciti jajašca oblikujući tako mnogo malih cista.

Liječenje

Liječenje tegoba jajnika ovisi o naravi poremećaja. Liječenje cista jajnika često nije potrebno. One često nestanu same od sebe. Budući da postoji mogućnost da je tvorba na jajniku kancerozna, uvijek se javite liječniku radi postavljanja točne dijagnoze bolesti jajnika. Alternativne načine liječenja treba rabiti samo kao pomoć u olakšavanju neugode povezane s oboljenjem.

Liječenje ljekovitim biljem

Travari preporučaju biljke Caulophyllum thalictroides i Chamaelirium luteum kao tonike za ženske reproduktivne organe. Možete ih uzimati u obliku čaja ili tinkture.

GoSlim - smršaj zdravo

Prehrana

Neki poznavatelji alternativnih načina liječenja preporučuju kao pomoć u prevenciji i liječenju cista jajnika vegetarijansku prehranu bogatu namirnicama koje jačaju jetru, posebice repom, mrkvom, tamnozelenim lisnatim povrćem te limunom. Drugi propisuju dodatne količine cinka i vitamina A, E i C. Dodatne količine ulja crnog ribiza, boražinog ulja te ulja pupoljke (Oenothera biennis) također se mogu preporučiti, jer pomažu reguliranje tjelesnih razina hormona. O točnim dozama posavjetujte se sa stručnjakom.

Konvencionalna medicina

Ako dijagnostički postupci otkriju infekciju jajnika, liječnik će vam propisati antibiotik. Ako se dijagnosticira cista jajnika ili tumor, možda će vam preporučiti neodložno kirurško odstranjivanje kako bi se isključila mogućnost raka. Ako ste mlađi od četrdeset godina i vaša cista je mekana i promjera manjeg od pet centimetara, liječnik može preporučiti da pričekate nekoliko menstruacijskih ciklusa kako bi se vidjelo hoće li se cista spontano povući.
Neki liječnici propisuju kontracepcijske pilule ženama kod kojih sumnjaju na cistu jajnika vjerujući da će hormoni iz pilule potaknuti povlačenje ciste te tako kirurški zahvat učiniti nepotrebnim.
Za liječenje policističnog sindroma jajnika liječnici propisuju hormonsko liječenje za ponovno uspostavljanje redovitih menstruacijskih ciklusa. Rabi se progesteron ili kontracepcijske pilule koje sadrže i progesteron i estrogen. Katkad se ženama s policističnim jajnicima propisuju i lijekovi za plodnost radi poticanja ovulacije.

Alternativni načini liječenja

Alternativni načini liječenja kod tegoba s jajnicima moraju biti samo nadopuna konvencionalnim načinima liječenja.

Dijagnostički postupci

Liječnik će vas temeljito pregledati, uključujući i pregled zdjelice. Ukoliko posumnja na cistu ili tumor jajnika, vjerojatno ćete trebati pregled ultrazvukom, pri kojem se pomoću ultrazvučnih valova stvara detaljna slika organa zdjelice. Organi se mogu vidjeti i direktno laparoskopijom, kirurškom metodom kod koje se posebna kamera uvodi u trbušnu šupljinu u općoj anesteziji.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU