back to top

Teniski lakat

Liječnici su prvi put dijagnosticirali teniski lakat (ili lateralni epikondilitis) prije više od sto godina. Danas gotovo polovica svih igrača tenisa oboli od ove bolesti, no oni čine manje od 5 posto oboljelih od ove upale, pa uvriježeni naziv ove bolesti, teniski lakat, ne daje pravu sliku stvari, lako osobe svih godina i rasa mogu razviti teniski lakat, bijelci u dobi između 30 i 60 godina koji se bave fizičkim poslom – na primjer, stolari i soboslikari – izloženi su najvećoj opasnosti. Žene srednjih godina koje rade na šivanju dijelova odjeće u tekstilnoj industriji također su vrlo osjetljive na ovu upalu.
Tijekom posljednjih godina od teniskog lakta obolijevaju i djeca koja dugo igraju kompjutorske igrice koje se drže u ruci te uredski službenici koji rijetko rabe računalo, ali kad to čine, onda intenzivno tipkaju dulje vrijeme.

Simptomi

 • opetovana bol na vanjskoj strani gornjeg dijela podlaktice odmah ispod lakatnog pregiba; povremeno se bol širi niz ruku prema zapešću
 • bol koju izaziva podizanje ili savijanje ruke ili uzimanje laganih predmeta u ruku, poput šalice kave
 • otežano potpuno istezanje podlaktice (zbog upale mišića, tetiva i ligamenata)
 • bol koja obično traje 6 do 12 tjedana; neugoda može trajati od samo tri tjedna do čak nekoliko godina

Obratite se liječniku

 • ako bol traje dulje od nekoliko dana; kronična upala tetiva može dovesti do trajne tjelesne nesposobnosti
 • ako lakatni zglob počinje oticati; teniski lakat rijetko izaziva oticanje, pa možda bolujete od neke druge bolesti, poput artritisa, gihta, infekcije ili čak tumora.

Uzroci

Igrači tenisa s lijenim, kasnim backhandom obično nadoknađuju sporost i kašnjenje pokušajem da zglobnim pokretom dohvate loptu. Na taj način izlažu velikom naporu relativno osjetljivu tetivu ispružača mišića ruke smješten s vanjske strane lakta i kratki palčani mišić ispružač pešća koji pomaže u pokretanju ručnog zgloba.
Istu vrstu ozljede možete izazvati snažno okrećući odvijač ili neki drugi alat ili dizanjem teških predmeta zakočenog lakta i istegnute ruke. Mlađi ljudi gipkijih zglobova često mogu proći bez ozljeda iako istežu tkiva na opisani način, ali mišići i tetive osoba starijih od 30 godina vjerojatno će pretrpjeti ozljedu.
Kod ozljede se trgaju dijelovi tetive i mišićne ovojnice. Nakon što početna ozljeda zacijeli, na ovim mjestima često ponovno dolazi do pucanja, a to dovodi do krvarenja i stvaranja grubog, granuliranog tkiva i naslaga kalcija u okolnim tkivima. Bjelančevina kolagen izlazi iz ozlijeđenog područja izazivajući upalu. Nastali pritisak može prekinuti dotok krvi i prikliještiti palčani (radijalni) živac, jedan od glavnih živaca odgovornih za mišiće ruke i šake.
Tetive koje povezuju mišiće s kostima ne primaju istu količinu kisika i krvi kao i mišići, tako da sporije zacjeljuju. U stvari, u nekih osoba teniski lakat može trajati godinama, iako se upala obično povuče za 6 do 12 tjedana.
Mnogi medicinski priručnici teniski lakat svrstavaju kao oblik upale tetive (vidi Tendonitis), što je često slučaj, no ako su zahvaćeni i mišići i kosti lakatnog zgloba, onda se bolest zove epikondilitis. Međutim, ako bolove osjećate izravno na stražnjoj strani lakatnog zgloba, više nego duž vanjskog dijela ruke, možda imate burzitis, upalu sluznih vrećica u zglobu. Ako primijetite oticanje, koje gotovo nikad ne prati teniski lakat, trebali biste ispitati radi li se o nekoj drugoj bolesti, poput artritisa, infekcije, gihta ili tumora.

Liječenje

Najbolji način liječenja teniskog lakta je prekid svih aktivnosti koje nadražuju ruku, jednostavna mjera za osobe koje rekreativno igraju tenis, ali nimalo jednostavna za fizičkog radnika, uredskog službenika ili profesionalnog sportaša.
Najučinkovitiji konvencionalni i alternativni načini liječenja imaju u osnovi iste pristupe: odmarajte ruku dok ne prestanu bolovi, zatim je masirajte kako
biste ublažili stres i napetost mišića te vježbajte da ojačate taj dio tijela i spriječite ponovno ozljeđivanje. Ako se morate ponovno baviti aktivnošću koja je izazvala tegobu, svakako zagrijavajte ruku najmanje 5 do 10 minuta laganim vježbama istezanja i pomicanja prije nego što započnete bilo kakvu aktivnost. Radite česte stanke.

Prevencija

Za sprečavanje pojave teniskog lakta:

 • Podižite predmete s dlanom okrenutim prema tijelu.
 • Pokušajte raditi vježbe za jačanje s opterećivanjem ruku. S podignutim laktom i spuštenim dlanom, više puta savijte ručni zglob. Ako osjetite bol, prekinite vježbu.
 • Istegnite važne mišiće prije nego što započnete aktivnost koja može izazvati opterećivanje mišića i tetiva tako da primite vrhove prstiju i lagano, ali čvrsto ih povlačite natrag, prema tijelu. Ruka treba biti potpuno ispružena, a dlan okrenut prema van.

Za prevenciju ponavljanja bolesti:

 • Prekinite ili promijenite aktivnost koja vaš lakatni zglob izlaže naporu. Ako ipak morate nastaviti stom aktivnošću, ruku zagrijavajte najmanje 10 minuta prije svake aktivnosti, a nakon nje, rabite obloge od leda. Češće pravite stanke.
 • Pokušajte podlakticu, neposredno ispod lakta zamotati elastičnim zavojem. Ako vam ova potpora olakšava podizanje predmeta poput teških knjiga, onda nastavite nositi zavoj. Trebate imati na umu da ovakvi zavoji mogu otežati protjecanje krvi i usporiti liječenje, tako da ih je najbolje primjenjivati kad se teniski lakat izliječi.

Akupresura

Pritisak palcem na točku Debelo crijevo 11, smještenu s unutrašnje strane lakta, može pomoći ublažiti bolove.

Akupunktura

Akupunktura postiže uspješnostod 60 do 70 posto u pacijenata s teniskim laktom – a taj je podatak pomogao da se ova tehnika prihvati i u konzervativnijim medicinskim krugovima.
Postoji cijeli niz akupunkturnih točaka na kojima se može raditi, pa je zato važno da potražite stručnjaka za akupunkturu koji ima iskustva u liječenju ove ili sličnih bolesti.

Rad na tijelu

Da biste spriječili ponovnu pojavu teniskog lakta, trebate poboljšati odnose ravnina i držanja u cijelom tijelu. Ispravno držanje i ravnoteža može učiniti više za bolni zglob nego liječenje lijekovima. Možda bi bilo dobro da odete na pregled specijalistu ili osteopatu te porazgovarate o tehnikama kao što su rolfing, Feldenkraisova metoda i Aleksanderova tehnika.

Kiropraktika

Kiropraktičari, fizikalni terapeuti i terapeuti za liječenje teniskog lakta obično rabe dijatermiju (oblik električne stimulacije), ultrazvuk i masažu. Električne i zvučne struje poboljšavaju krvotok i drenažu, a to olakšava istezanje i masažu oboljelog mjesta. U nekim slučajevima kiropraktičar i fizikalni terapeut preporučit će udlagu ili povez za imobilizaciju lakta kako bi se smanjilo opterećenje zahvaćene tetive ili mišića, ali trebate znati da loše postavljena longeta ili predugo nošenje udlage ili poveza može smanjiti protok krvi.

Liječenje ljekovitim biljem

Da biste pomogli opuštanje osjetljive ruke, masirajte oboljelo mjesto uljem lavande (Lavandula officinalis) ili eukalipta (Eucalyptus globulus). Ljuta paprika (Capsicum frutescens) koju se može nabaviti u obliku masti u većini ljekarni, kao i ulje bodljikavog jasena (Zanthoxylum americanum) navodno pojačavaju protok krvi i ubrzavaju zacjeljivanje.

Hidroterapija

Ako patite od čestih nastupa teniskog lakta, pokušajte 30 minuta prije vježbanja ruku namakati u toploj vodi. Uvijek nakon vježbanja bolesni lakat obložite ledom.

Psihomatsko liječenje

Nekoliko istraživanja pokazalo je da hipnoterapija može biti učinkovita u ublažavanju bolova koji prate teniski lakat. Posavjetujte se s iskusnim stručnjakom.

Osteopatija

Relativno jednostavno liječenje poznato kao tehnika povratnog naprezanja može se primjenjivati kod kuće. Zamolite nekog da vam rotira ruku u smjeru suprotnom od onoga koji izaziva bol, zadržite ruku u tom položaju 90 sekundi, a zatim je oslobodite. Postupak ponovite nekoliko puta na dan. Ova vježba osobito je dobra za blaže i srednje teške, ali ne i kronične oblike teniskog lakta. Detaljnije informacije o ovoj tehnici možete dobiti od iskusnog osteopata.

Konvencionalna medicina

Konvencionalna medicina nudi velik izbor metoda liječenja za teniski lakat, od injiciranja lijekova do operacijskog zahvata, ali bol se nikad neće u potpunosti povući ako ne prestanete izlagati zglob naporu. Bez odgovarajućeg mirovanja, ponovna ozljeda je neizbježna.
Za većinu blagih do srednje teških oblika teniskog lakta, acetilsalicilna kiselina (npr. Aspirin) ili ibuprofen će umanjiti upalu i bolove dok mirujete, a onda možete nastaviti s vježbanjem i masažom kako biste ubrzali ozdravljenje.
U nekih pacijenata tijelo pokušava obraniti lakat od daljnjih ozljeda stezanjem dvoglavog mišića, koji tada otežava ispružanje ruke. Cijeli taj dio ruke može postati prilično zategnut. Lagana masaža i oprezno istezanje dva do četiri puta tjedno tijekom nekoliko tjedana pomoći će otkloniti ovu tegobu.

Za tvrdokorne slučajeve teniskog lakta liječnik vam može preporučiti injekcije kortikosteroida koje dramatično smanjuju upalu, ali se ne mogu duže primjenjivati zbog moguće štetnih nuspojava.
Ako mirovanje, lijekovi protiv upale i vježbe istezanja ne uspiju izliječiti vaš teniski lakat, možda ćete trebati razmisliti o operacijskom zahvatu, iako se ovaj oblik liječenja vrlo rijetko primjenjuje (u manje od 3 posto oboljelih). Jedan od postupaka sastoji se u odvajanju tetive od epikondila, okrugle izboči- ne na kraju kosti. Ovim se zahvatom otklanja opterećenje s tetive, no mišić ostaje beskoristan. Druga kirurška tehnika sastoji se u odstranjivanju takozvanog granuliranog tkiva iz tetive i šivanju popucalih dijelova.
Čak i ako osjećate da ste ozdravili od teniskog lakta, nastavite i dalje paziti na svoju ruku. Prije svake aktivnosti u koju je uključen lakat, ruku zagrijavajte 5 do 10 minuta. A ako se usprkos tome jave bolovi ruku, obložite ledom na 15 do 20 minuta i otiđite k liječniku.

Alternativni načini liječenja

Teniski lakat dobro reagira na primjenu raznih alternativnih načina liječenja. Neke ćete moći sami iskušati, a za neke bi bilo dobro da potražite stručnu pomoć kiropraktičara, osteopata ili stručnjaka za tradicionalnu kinesku medicinu.

Liječenje kod kuće

Uzm ite ibuprofen i I i acetilsalicilnu kiselinu (npr. Aspirin) ili umasirajte eukaliptovo ili lavandino ulje u zglob.
Držite ruku uzdignutu kad god je moguće, kako biste ublažili upalu.
Naizmjenično stavljajte tople i hladne obloge ili na ozlijeđeni dio tijela nanesite slatku papriku ili bodljikavi jasen kako biste poboljšali cirkulaciju i ubrzali izlječenje.
Zamolite partnera da vam masira najbolniji dio lakta izbočenom stranom žlice. Treba snažno masirati. Ovaj postupak je u početku jako bolan, no s vremenom čini živčane završetke neosjetljivima (a time ublažava bol) i smanjuje upalu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU