back to top

Uzroci prištića na licu

Prištići nas najviše muče tijekom puberteta. No,i nakon tog razdoblja zna se dogoditi da nam tu i tamo zasmeta koji. Ovisno o mjestu na kojem se prištić stvori na licu, možemo znati koji je uzrok njegova nastanka.

Prištići na donjem dijelu lica i vratu

Ako vam je prištić izašao na donjem dijelu lica što podrazumijeva područje brade, ili pak na vratu, vjerojatno ste u PMS-u ili ste dobili mjesečnicu. Razlog nastanka prištića su hormoni koji su s obzirom na fazu u kojoj se nalazite malo “podivljali” pa nisu u ravnoteži.

Prištići uz rub kose

Uzrok prištića uz rub kose mogu biti sredstva za kosu. Ona su često agresivna za kožu, a tijekom pranja kose dolaze u kontakt s kožom što izaziva nastanak prištića. Ako primijetite da je broj tih prištića velik i da se često pojavljuju, svakako razmislite o tome da promijenite sredstva kojima perete kosu.

Prištići na području usta

Na ovom djelu lica, oni su najčešće posljedica hrane koju ste jeli. Masna hrana stvorit će prištiće i na području usta i čela jer mast začepljuje pore. Baš za područje usta karakteristična je i kisela hrana.

Kako biste riješili problem prištića oko usta dobro se obrišite nakon što jedete, osobito masnu hranu.

Prištići na nosu

Nos i područje koje spaja nos s čelom su poznati pod nazivom t-zona. Ako vam je to područje puno prištića, vjerojatno ste pod stresom. Stres je zapravo uzrok lučenja više ulja iz kože koje se manifestiraju prištićima.

Ako je vaše lice ovakvo, onda biste svakako trebali češće čistiti lice sredstvima za čišćenje. Posebno dobra će vam biti micelarna vodica koja smiruje nadraženu kožu.

Prištići na obrazu

Ako vam se ružni prištići pojavljuju nasred lica, tj. na obrazima, morali biste razmisliti o nekim intenzivnijim tretmanima čišćenja. Očito je vaše lice izloženo prljavštini. U zadnje doba glavni uzrok je mobitel koji naslanjamo na lice pri razgovoru.

Za svaki prištić postoji rješenje. Vodite se ovim prikazom i zavisno gdje vam prištić izađe, tako ga tretirajte.

Foto: Yuganov Konstantin/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU