back to top

Kako se riješiti pjega na licu

Pjegice na licu nisu nimalo poželjni stanari, a ako ih imate vjerojatno jedino što s njima želite je da nestanu ili da ih barem prekrijete što je više moguće. Pjegice se jednostavno genetski nasljeđuju pa ih nažalost ne možete izbjeći. Ono što možete napraviti s pjegicama je prikriti ih i spriječiti njihovo daljnje širenje po tijelu. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako pravilno postupati s pjegicama.

Na tržištu postoje kreme za izbjeljivanje pjega, ali njih je najbolje i najpoželjnije izbjegavati. Kreme za izbjeljivanje, pjege mogu u potpunosti izbijeliti ili smanjiti njihovu vidljivost. Takve vrste krema mogu biti efikasne, ali za prve rezultate potrebni su mjeseci korištenja krema, nakon kojih se javljaju trajno izbjeljivanje kože, ljuštenje kože ili crvenilo. Ako želite koristiti ovu vrstu kreme, savjetujemo vam da se prije konzultirate sa svojim dermatologom, koji će vam dati najbolji savjet vezan za ovu vrstu njege.

Ako ipak želite izbijeliti svoje pjegice, napravite to na prirodan način koji vam ne može naštetiti. Svaka kuhinja je puna sastojaka koji vam mogu pomoći u izbjeljivanju pjegica. Kurkuma, med i vrhnje mogu biti savršeni piling za pjegice, a osim njih možete koristiti i svježi sok od limuna koji je odličan prirodni izbjeljivač pjegica.

Koliko god u ljetnim mjesecima željeli potamniti, izbjegavajte sunce, jer osim što je štetno za vašu kožu, može loše djelovati na vaše pjegice. Sunčanje proširuje pjegice po koži, zbog aktiviranja ćelija melanina, koje se aktiviraju na suncu. Dijelove kože na kojima se nalaze pjegice posebno zaštitite kremom s visokim zaštitnim faktorom, prije svakog izlaganja suncu.

Kemijski pilinzi mogu vam pomoći u rješavanju pjegica, ali takav tretman može napraviti samo stručna osoba, najbolje dermatolog. Metoda kemijskim pilinzima je dosta agresivna, a kao kontraindikacije se mogu pojaviti ljuštenje kože i crvenilo. No, ako se jave kontraindikacije, izliječiti ih možete adekvatnom njegom.

Foto: NAS CRETIVES/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU