back to top

Vježbe za vrijeme trudnoće

Pod relaksacijom se podrazumijeva stanje potpune duševne smirenosti uz svjesno tj. voljno opuštanje svih mišića tijela. Relaksacija je najbolja jer se rodilja najbolje odmori i oporavi među trudovima te pripremi za slijedeći trud.

Sposobnost voljnog opuštanja mišića se stječe vježbanjem koje uključuje grčenje i opuštanje mišićnih dijelova ruku, trupa i nogu.

Takve se vježbe najbolje izvode u ležećem položaju pri čemu trudnica leži na leđima. U tom položaju su svi dijelovi tijela polusavijeni i čitavom ležećom površinom mekano oslonjeni na podlogu. Cilj je ovakvih vježbi kada trudnica uspijeva trenutačno opustiti sve mišiće osjećajući se pri tome kao da joj je tijelo izgubilo težinu.

Ispravno disanje tijekom porođaja omogućuje pravilnu opskrbu dijetata za potrebnim kisikom te se na takav način omogućuje vraćanje snage i samoj rodilji. Određeni način disanja za vrijeme trudova otklanja bol, dok vještina zadržavanja daha, popraćena snažnim i neprestalnim tiskanjem od 20 do 30 sekundi izvanredno pomaže bržem i efikasnijem porođaju u fazi tiskanja.

Na taj način žena uspijeva svojim nastojanjem znatno skratiti vrijeme trajanja porođaja. Uobičajeno disanje je od 16 do 22 udisanja i izdisaja u minuto. Duboko usporeno disanje je vrsta disanja koju trudnica uvježbava kako bi je primjenila u početku porođaja, kao i za vrijeme odmora između trudova.

Takvim tipom disanja žena napravi 9 udisaja i izdisaja u minuti. Ubrzano disanje je pravilno primjeniti tijekom jačih trudova, najviše u prvoj dobi rađanja, tj. u dobi širenja ušća. Takvo disanje osigurava dobru opskrbu majke, a time i djeteta, kiskom, a uklanja mogućnost bolnog kontakta i pritiska dijafragme s dnom maternice.

Ubrzano, dahtavo disanje, korisno je primjeniti za vrijeme prijelazne faze iz prvog porođajnog doba, dakle kada je ušće gotovo sasvim otvoreno i kada počinje faza tiskanja. Tada je korisno da rodilja ubrzano i površno diše, s dubokim izdisajima. Disanje zadržavanjem zraka je tip disanja koji je osobito koristan u vrijeme istiskivanja djeteta.

Foto: S.Borisov/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU