back to top

Vlasac – ljekovitost i upotreba

Luk drobnjak, poznatiji pod imenom vlasac, aromatična je začinska biljka iz porodice lukovica. Iako ga najčešće koristimo samo kao dekoraciju nekim jelima, njegova upotreba trebala bi biti puno češća. Ne samo da poboljšava okus mnogim jelima, nego ima i vrlo važnu nutricionističku vrijednost.

Smatra se da je vlasac najprije rastao samo na brdima Alpa, a nakon toga rasprostranjen je na brežuljkaste krajeve Europe, Azije i sjeverne Amerike, gdje prevladava topla alpska ili arktička klima. Zbog velike potražnje, danas se vlasac rijetko bere na divljim predjelima, a sve više uzgaja u staklenicima. Upotrebljava se još od srednjeg vijeka i može se konzumirati svjež, ali i sušen. Također, može se uzgajati i samo kao ukrasna biljka.

Ljekovita svojstva vlasca

Vlasac je, poput svih ostalih lukovica, pun ljekovitih sastojaka koje dolično djeluju na naš organizam. Obiluje vitaminima A, C, K i B8 i brojnim mineralima, među kojima prevladavaju magnezij, kalcij, kalij, fosfor i željezo. Zbog svojih sastojaka ima ljekovito djelovanje i često se konzumira kako bi spriječio ili smanjio određene zdravstvene tegobe.

Pa se tako u ljekovite svrhe najčešće konzumira kako bi smanjio visoki kolesterol. Uz to, povoljno djeluje na krvni tlak, pogotovo kada ga treba sniziti. Zato je odličan i za sprječavanje bolesti srca i krvnih žila, koje često nastaju kao posljedica visokog tlaka ili kolesterola koji se taloži u krvnim žilama. Isto kao što djeluje na kolesterol, tako djeluje i na šećer u krvi, koji regulira do normalne razine.

Osim za krv, vlasac se konzumira i za probavne tegobe. Djeluje na lošu probavu i pojačava slab apetit. Vrlo učinkovito pomaže i u liječenju raznih crijevnih oboljenja. Zbog toga je vlasac nezaobilazni začin u kuhinji, jer njegovom konzumacijom možemo spriječiti nadutost i probleme s probavom.

Upotreba vlasca u prehrani

Vlasac se najčešće dodaje kao začin juhama, varivima i salatama. U novije vrijeme dio je mliječnih namaza u kojima podigne blagi okus sira. Zbog toga se dodaje i u svježi sir, ali i u brojne paštete kojima treba oplemeniti okus. Često se koristi u namazima za koje bi okus bijelog luka bio previše intenzivan. Vlasac ima sličan okus, ali mnogo blažeg intenziteta, pa se zato radije dodaje i sendvičima i sličnim jelima.

Ovaj se začin jelima dodaje na kraju kuhanja, jer toplinskom obradom gubi svoj okus i blagu aromatičnost. Tek sirov ili sušen uspijeva dati bogat okus jelima. Ako već ne koristite vlasac za dodavanje okusa svakodnevnoj hrani, svakako biste trebali. Ne samo da će podići svako jelo, nego će povoljno utjecati i na vaše zdravlje.

Autor: V.B., Foto: Karelj/Wikimedia

DRUGI UPRAVO ČITAJU