back to top

Ideje za zdrave obroke

Sastaviti zdrav obrok nije toliko teško koliko se možda čini. Zdrava prehrana nije sinonim za skupe i nedostupne namirnice, već je njezina bit u raznolikosti i puno manjih i čestih obroka.

Dan započnite uz voće, jogurt, zobenu kašu ili s pahuljicama od cjelovitih žitarica s obranim ili poluobranim mlijekom, s malo ili bez šećera. Ako pak ne možete bez šećera, kupujte nerafinirani sirovi šećer od šećerne trske. Za zdrav doručak možete pojesti i tost od cjelovitog brašna i kuhano jaje. Nemojte nikada preskakati doručak!

Što se tiče ručka kojega većina nas doživljava kao najvažniji obrok, trebao bi sadržavati veliku porciju salate od što više sirovog povrća. Salati dodajte i sjemenke kao što su one suncokretove, makove ili sezamove. Dodajte još i krumpir u ljusci i malo bjelančevina poput ribe, nemasnog mesa ili naribanog sira na krumpiru. Ne volite li salate, zamijenite je kuhanim povrćem ,a nekim danima umjesto ribe ili mesa dodajte miks orašastih plodova. Ta će vam kombinacija donijeti dobar omjer hranjivih tvari zahvaljujući čemu ćete u tijelo unijeti uravnoteženu količinu hranjivih tvari.

Morate li se nakon ručka vratiti na posao, ovakav je lagan obrok idealan jer vam daje energiju, a ne čini vas pospanima kako bi to bilo nakon nekog težeg jela.

Jedete li za ručak sendvič, neka on sadrži i svježe povrće (rajčica, krastavac).

Lagani ručak sastavljen od namirnica koje sadržavaju razne vitamine pomoći će vam da izbjegnete osjećaj umora i pospanosti koji se pojavljuje u rano poslijepodne.

Večera neka bude rana pa onda možete večerati i namirnice poput tjestenine i jačih umaka pa čak i kolače i druge slastice. Tijelo se mora malo više potruditi kako bi probavilo težu hranu pa pojedete li preveliku količinu pržene hrane za doručak, ili se raskošno pogostite usred dana, vjerojatno ćete biti umorni i sanjivi dok se vaš probavni sustav bori s neočekivanim teretom.

Za potpunu probavu obroka potrebno je više sati. Dok spavate, probava se usporava pa večernji obrok nastojte pojesti barem sat prije sna!

Foto: Yuganov Konstantin/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Artičoka

Vitalnost organizma