back to top

Klice u prehrani

Klice su bogate vitaminima, mineralima, enzimima, vlaknima i proteinima. Sadrže čak i sastojke koji usporavaju proces starenja, a to su DNA i RNA koje nalazimo inače samo u živim stanicama. Klice obiluju antioksidantnim hranjivim tvarima!

Zbog svega ovoga, klice moramo uvesti u svoju prehranu !

Što su klice?

Klice su mlade zelene biljke koje isklijaju iz sjemenki neke biljne vrste, bilo žitarica, graha, mahunarki, orašastih plodova. Najčešće spravljene klice su rotkvice, slanutak, leća, suncokret, proso, ječam, kukuruz, grašak, zob. Svako se sjeme ili bobica s genetskim potencijalom pomoću kojeg se može stvoriti sljedeća generacija te biljke, može pretvoriti u klicu!

Klice pripremamo na način da sjeme namočimo u vodu kako bi došlo do klijanja. Ubrzo sjeme nabubri u prosjeku duplo od svoje veličine, a kako nabubri sjeme tako se povećava i njegov hranjivi sadržaj. Krajnji je rezultat namirnica ogromne razine proteina, mikroelemenata, vlakana, vitamina i enzima, koja se uz sve to jako lako probavlja. Najzdravije su klice prosa i kinoa, te sjemena brokule.

Klice možemo uzgajati i sami kod kuće i to u staklenkama. Prvo ostavimo sjemenke u prokuhanoj vodi preko noći, a zatim ih dobro posušimo da ne istrunu te ostavimo na toplome i mračnome mjestu. Nakon toga ih stavimo u staklenku koja je nagnuta pod kutem od 45 stupnjeva kako bi klice mogle rasti uz staklenku. Nakon što su proklijale klice, ostavljamo staklenku na prozoru par sati kako bi se napunile Sunčevom energijom.

Klice su onda spremne za konzumaciju, a ako ih odmah ne pojedemo možemo ih čuvati najviše 3 dana u vakumiranoj posudi u hladnjaku. Svakoj klici nije potrebno isto vremena da proklije, tako npr. sjemenkama sezama, anisa i rotkvice je potrebno od 4 do 6 dana, dok je slanutku, soji i pšenici potrebno od 10 do 12 dana.

  Ljekovita svojstva ananasa

Klice možemo pripremati i kao jelo. No, pritom savjetujemo što manje kuhati i prokuhavati kako bi se zadržalo što više enzima i vitamina u klicama.

Redovito uzimanje klica poboljšava probavu, imunitet i kondiciju. Klice osnažuju imunološki sustav, pa smo uz njih spremniji na borbu s zarazama i prehladama. Od svih klica, posebno bi istaknula klice brokule koje pokazuju čudnovate učinke u borbi protiv disfunkcije imunosnog sustava.

Foto: groesel/Freeimages.com

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU