Avokado za zdravlje

Ako jedete avokado neće vam biti zahvalno samo vaše srce, to je voće puno hranjivih sastojaka, a tijelu u razvoju pruža i druge zdravstvene blagodati.

Avokado sadrži veliku količinu vlakana, kalija, bakra i vitamina B6 i E. Bogat je mastima (pa time i kalorijama), no većina je tih kiselina mononezasićena i stoga zdrava za srce. Zato je avokado posebno zdrav za malu djecu koja imaju malene želuce i trebaju mnogo hranjivih tvari i kalorija u maloj količini hrane.

Djecu mlađu od pet godina ne bi trebalo stavljati na dijetu s malim postotkom masnoće, no važno je da masnoće koje unose u organizam potječu iz namirnica bogatih hranjivim sastojcima, kao što je avokado.

Nakon što navrše pet godina, djecu bi trebalo prebaciti na prehranu koja ima nizak postotak ukupno zastupljenih masnoća, te zasićenih masnoća. Nažalost, podaci različitih istraživanja prehrane mladih osoba pokazuju da, u prosjeku, djeca više od 14 posto svojih kalorija dobivaju iz zasićenih masnoća, a ne 11 posto kako je preporučeno.

Nasuprot tome, manje od 12 posto njihovih kalorija potječe od mononezasićenih masnoća, umjesto preporučenih 13 posto. Zamjenjujući manje zdravu prehranu bogatu zasićenim masnoćama u prehrani vašeg djeteta, pomažući mu da u kasnijoj životni dobi spriječi bolesti srca. Zato, salate počnite začinjavati avokadom, a ne kupovnim umacima.

Dodajte avokado salatama ili salati i vaše će dijete od povrća dobiti još više. Istraživanje pokazuje da masnoća u avokadu povećava sposobnost tijela da upije zdrave karotenoide kao što su beta karoten i likopen iz početnih salata. Punomasni salatni preljevi imaju isti učinak, no za razliku od avokada, često sadrže malo drugih hranjivih sastojaka.

Avokado je pun kalija koji nadzire rad srca i krvni tlak te s natrijem regulira ravnotežu tekućina u tijelu. Samo jedan mali avokado sadrži više kalija nego jedna banana. Ako jedete manje slane hrane i više namirnica bogatih kalijem, možete pomoći u sprječavanju visokog krvnog tlaka. Stoga, zašto gladnog tinejdžera nakon škole ne poslužite avokadom, a ne čipsom?

Ako navedete djecu da jedu avokado, mogli biste im olakšati probleme s kožom kao što su akne i ekcemi, zahvaljujući vitaminu C, koji sadrži. Taj hranjivi sastojak koži pomaže da zacijeli i sprječava pojavu ožiljaka, što je osobito važno za djecu koja su sklona porezotinama i masnicama.

Osim zdravih mononezasićenih masti, avokado sadrži i beta sitosterol i glutation koji pomažu pri sprječavanju bolesti srca i raka. Avokado sadrži i vitamin E koji se bori protiv raka, te lutein, antioksidant koji štiti i od očnih bolesti.

Foto: Marco.Finke/Wikimedia

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU