Babinje nakon poroda

Kada žena rodi počinje babinje. Babinje je period koji traje od rođenja bebe pa do otprilike šest tjedana nakon poroda. Dolaskom kući s novorođenčetom, mnoge stvari se mijenjaju. Majka mora zadovoljiti sve primarne potrebe djeteta, kao što su prehrana, spavanje i slično. S druge strane, ona je još slaba i mora paziti na svoje zdravlje. Zadovoljna mama znači i zadovoljno dijete. Pravilna prehrana i higijena pomoći će cijeljenju rana nakon poroda i bržem oporavku.

Postporođajno krvarenje, rane od epiziotomije ili carskog reza, pojava hemeroida, nedovoljno sna sve to obilježava babinje.

Postporođajno krvarenje, poznatije kao lohija, je izbacivanje ostataka sluzi iz maternice. Najčešće traje dva do tri tjedna nakon poroda, od obilnog crvenog krvarenja prema slabijem smeđem iscjetku. Važno je obratiti pozornost ako dođe do promijene kod krvarenja, ako ponovno postane jako crveno, ako su ugrušci veći od kovanice od 5 kuna ili ako mama dobije temperaturu. Ako primijetite navedene promjene ili imate sumnje najbolje da se obratite vašoj patronažnoj sestri.

Kako bi rana od reza što prije zacijelila, potrebno je obratiti posebnu pozornost prilikom higijene. Osim svakodnevnih tuširanja blagim sredstvom, preporučuje se prati intimno područje dva puta dnevno. Kod sredstva za tuširanje i dezodoransa treba biti oprezan jer dijete prepoznaje majku po njezinom specifičnom mirisu.

Bez obzira radi li se o ožiljcima od carskog reza ili epiziotomije možete stavljati obloge od fiziološke otopine. A ako imate problema sa sjedenjem koristite mekani jastučić ili gumeni kolut. Sredstva protiv bolova kao paracetamol možete koristiti, ali se savjetujte s liječnikom ili patronažnom sestrom.

Dojke nije potrebno prati prije i poslije svakog podoja jer majčino mlijeko dovoljno dezinficira bradavice. Ako majka ima problema s dojenjem, pomoći će tuširanje toplom vodom, stavljanje toplih obroka i termofora.

Odjeća koju će majka nositi po kući nakon poroda je individualni izbor. Treba ipak pripaziti na funkcionalnost i udobnost. Spavaćice s prednjim kopčanjem, udobne pidžame i trenirke, grudnjaci za dojenje i majice sa širokim prorezom dobro će vam doći nakon poroda. Te stvari je najbolje pripremiti već tijekom trudnoće da se kasnije ne morate zamarati s nepotrebnim pranjem i peglanjem.

Kako biste se mogli nesmetano pobrinuti za sebe i dijete potrebna vam je podrška partnera i okoline. Pokušajte izbjeći posjete prvih mjesec dana, a samo bližoj rodbini (djedovi i bake) dozvolite da dolaze u posjet. Po mogućnosti neka dođu sa skuhanim obrokom. Izbjegavajte teške poslove i dizanje teškog tereta, odmarajte se što više. Već nakon par dana uhvatit ćete djetetov ritam. Imat će duže periode kada spava pa pokušajte spavati kad i ono. A za sve nedoumice obratite se patronažnoj sestri, ona je tu da vas savjetuje.

Foto: Evgeny Atamanenko/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU