Natkoljenica – ozljeda mišića

Budući da njeni mišići omogućavaju gibanje koljena i noge, koljenska tetiva sudjeluje u gotovo svakom pokretu vašeg tijela.

Što je natkoljenica? Riječ je o pojasu od tri mišića koji se protežu stražnjom stranom bedra od stražnjice do koljena, gdje se spajaju s kostima potkoljenice. Oni su zapravo parnjaci snažnih četveroglavih mišića s prednje strane bedra i često su izloženi vrlo velikom opterećenju.

Profesionaln sportaši i plesači posebno su skloni istegnuću koljenske tetive, iako takvu ozljedu mogu zaraditi svi Ijudi posebice oni koji pretjeraju s rekreativnim aktivnostima.

Prilikom ozljede koljenske tetive najopasnije je nastaviti s tjelesnim naporima bez obzira na bol koju osjećate. Ovakvo ponašanje nesumnjivo će otežati a možda i zakomplicirati vašu ozljedu. Shvatite daje osjećaj boli znak upozorenja koji vam govori da morate stati i dopustiti tijelu da se odmori. To je prvi i najvažniji korak prema ozdravljenju.

Simptomi natkoljenice

  • oštra bol u stražnjem dijelu bedra, tijekom ili odmah nakon sportske ili druge naporne tjelesne aktivnosti
  • natečenost i onemoćalost gornjeg dijela noge
  • otežano hodanje ili sjedanje te nemogućnost savijanja noge
natkoljenica
Natkoljenica - ozljeda mišića

Obratite se liječniku

  • ako kašljanje izazove oštru bol koja prolazi dužinom noge; moguća je pojava išijasa.
  • ako vas trese groznica ili imate vrućicu praćenu bolovima u mišićima; ovo mogu biti simptomi bakterijske ili virusne infekcije.
  • ako osjećate bol u nozi dok hodate, a prestaje kad prestanete hodati; moguće su tegobe s krvotokom.

Uzroci

Istegnuće koljenske tetive uvijek je posljedica pretjeranog naprezanja ili pucanja mišićnog tkiva, najčešće uslijed iznenadnog okreta, uspravljanja ili pretjeranog istezanja bedra.

Blagi oblik ozljede nastaje prilikom jednostavnog istezanja mišića, dok u drugim slučajevima može doći do paralizirajućeg grča mišića. Pucanje samog pojasa mišića ili odvajanje mišića od tetiva mnogo su ozbiljnije ozljede.

Liječenje natkoljenice

Poput drugih istegnuća, ozljeda koljenske tetive može zacijeljeti i bez posebnog liječenja. U roku od nekoliko dana ili tjedana, ovisno o vašoj tjelesnoj kondiciji i stupnju ozljede, vjerojatno više nećete osjećati nikakve posljedice.

natkoljenica
Natkoljenica - ozljeda mišića

Prevencija

Najbolji način prevencije istegnuća mišića je održavanje dobre tjelesne kondicije te umjerenost u tjelesnim aktivnostima.
Prije no što se počnete baviti sportskim ili tjelesnim aktivnostima, posebice onima koje opterećuju noge, odvojite nekoliko minuta za postupno zagrijavanje.

Najvažniji mišići, poput onih koji čine koljensku tetivu, najbolje rade kad ih postupno razgibate i opustite. Kad započnete s tjelesnom aktivnošću, nemojte pretjerano opteretiti mišiće.

Oni će vam sami dati do znanja kad je vrijeme za odmor. Nepromišljeno je, pa čak i opasno, opteretiti mišiće do njihovih krajnjih granica. Kad tjelesna aktivnost prestane, postupno opuštajte mišiće kako ne bi došlo do njihovog stezanja i grča. lako kratkotrajniji, grč mišića može biti jednako bolan kao i istegnuće. Ovdje opisane vježbe namijenjene su jačanju koljenskih tetiva. 

Rad na tijelu

Ako je vaše tijelo umorno, mišići tvrdi ili zgrčeni, pravilna masaža omogućit će opuštanje i razgibavanje mišića. Tijekom uobičajenog tretmana, terapeut koristi zagrijano ulje za tijelo ili gel za rashlađivanje, iza čega može uslijediti liječenje ultrazvukom kako bi se potaknuo protok krvi. Tek nakon ovih uvodnih radnji slijedi opuštanje i manipulacija ozlijeđenih mišića

Homeopatija

Standardni lijek koji se u homeopatiji koristi za pružanje prve pomoći u slučaju ozljede mišića jest Arnica. Može se koristiti oralno ili u obliku masti koja se nanosi na ozlijeđeno područje. Rhus toxicodendron i Ruta također se koriste za liječenje istegnuća mišića.

natkoljenica
Natkoljenica - ozljeda mišića

Prehrana

Agrumi i krumpir izvrsni su prirodni izvori vitamina C, nužnog za izgradnju tkiva. Kalij i kalcij koji su potrebni koštanom tkivu mogu se naći u bananama, lisnatom zelenom povrću te nemasnim mliječnim proizvodima.

Kako biste omogućili optimalan rad vaših mišića, pijte mnogo vode i vitaminskih napitaka prije no što se izložite teškim tjelesnim naporima.

Konvencionalna medicina

Uvriježeni postupak liječenja istegnutog mišića je podizanje uda u uzdignuti položaj, stezanje zavojem, led i odmor. Liječnik vam može propisati uzimanje sredstva protiv bolova poput acetlsalicilne kiseline (npr. Aspirina) ili ibuprofena koja istovremeno imaju i protuupalni učinak.

Kao i svi ostali analgetici, moraju se koristiti isključivo za ublažavanje neugode, a nikako za prikrivanje boli kako biste mogli nastaviti s tjelesnim naporima.

Topli oblozi koje ćete stavljati i uklanjati u razmacima od 10 minuta pospješit će opuštanje mišića nakon nestanka prvobitne boli. Omatanje bedra elastičnim zavojem stegnut će ozlijeđeni mišić, a po potrebi možete koristiti i štaku kako biste izbjegli oterećenje ozlijeđene noge.

Dijagnostički postupci

lako se čini da su simptomi istegnuća koljenske tetive vrlo očigledni, dobra je zamisao provjeriti dijagnozu, odnosno ispitati težinu ozljede kod obiteljskog liječnika ili specijalista sportske medicine.

Bolni mišići i zglobovi katkad mogu ukazivati na mnogo teža oboljenja poput, primjerice, virusne infekcije, a takvu dijagnozu može potvrditi samo liječnik.

Preporuka

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU