back to top

Divertikulitis

Divertikulitis je upala ili infekcija malih džepova, zvanih divertikuli, koji se javljaju duž stijenki crijeva. Stvaranje samih džepića razmjerno je bezopasna pojava poznata kao divertikuloza. Džepići se mogu razviti bilo gdje u probavnom traktu, no najčešće se stvaraju na kraju silaznog i zavijenog obodnog crijeva, a isto tako se često javljaju na prvom dijelu tankog crijeva (iako tamo rijetko izazivaju teškoće).

Ako imate divertikulozu, možda toga nećete biti ni svjesni, zato što su divertikuli obično bezbolni i praćeni su s malo ili nimalo simptoma. Možda ćete osjetiti grčenje s lijeve strane koje nestaje s puštanjem vjetra ili vršenjem nužde. A budući da divertikuli katkad krvare, u stolici vam se može pojaviti jarkocrvena krv.

Divertikulitis
Divertikulitis

Ozbiljnija bolest, divertikulitis, može obuhvaćati različite pojave od malog apscesa u jednom ili više džepića do teške infekcije ili perforacije crijeva. Simptomi nalikuju simptomima upale slijepog crijeva, osim što je mjesto na kojem se javlja bol više s lijeve strane donjeg dijela trbuha nego s desne. Divertikulitis može biti akutan ili kroničan.

Akutni oblik može se ispoljavati kroz jedan ili više teških napadaja infekcije i upale. Kod kroničnog divertikulitisa upala i infekcija mogu se povući, no možda nikada neće posve nestati. Upala izazvana divertikulitisom može konačno dovesti do začepljenja crijeva, na što će vam ukazati zatvor, rijetke stolice, proljev, nadimanje trbuha i bol u trbuhu. Ako začepljenje ustraje, bolovi i osjetljivost u trbuhu će se povećati te ćete možda osjetiti mučninu i povraćati .

Ako se ne liječi, divertikulitis može dovesti do teških komplikacija, što zahtijeva opsežan kirurški zahvat. Apscesi se mogu stvarati oko zahvaćenog divertikula, a ako prodru kroz crijevnu stijenku, može se razviti upala potrbušnice, moguće smrtonosna infekcija koja zahtijeva trenutno liječenje. Zahvaćeni divertikul može također doprijeti do susjednog organa i stvoriti vezu između njih ili fistulu. To se najčešće događa između debelog crijeva i mokraćnog mjehura, a može dovesti do infekcije susjednih bubrega. Druga moguća komplikacija je jako unutrašnje krvarenje i krvarenje obodnog crijeva.

Simptomi

  • jaki grčeviti bolovi u trbuhu, koji su obično jači s lijeve strane
  • mučnina
  • vrućica
  • zatvor, rijetka stolica, proljev
  • bolovi u donjoj lijevoj četvrtini trbuha koja se pojačava pri dodiru osjetljivog mjesta

Obratite se liječniku

  • ako imate vrućicu, groznicu i trbuh vam počne oticati, ili povraćate; možda imate peritonitis ili upalu potrbušnice, infekciju sluznice koja oblaže trbušnu šupljinu. Odmah potražite liječničku pomoć.
  • ako se u stolici pojavi krv; ovo ukazuje na unutrašnje krvarenje.
  • ako imate vrućicu; možda se radi o infekciji koja zahtijeva uzimanje lijeka, ako jaki bolovi ustraju unatoč liječenju; možda imate neki drugi poremećaj u trbušnoj šupljini

Uzroci

Starenje i nasljednost primarni su čimbenici kod pojave divertikuloze i divertikulitisa, no prehrana takođe igra značajnu ulogu; opasnost se uvelike povećava potrošnjom rafinirane hrane siromašne vlaknima. Zaista, u zapadnim zemljama procjenjuje se da između 20 i 50 posto ljudi starijih od 50 godina konačno oboli od divertikuloznih poremećaja; ta brojka u SAD-u možda prelazi i 50 posto.

Ako vas često muči zatvor i obično se napinjete pri pražnjenju crijeva, možete izazivati dovoljan pritisak na stijenke crijeva da bi započelo stvaranje divertikuloznih džepića. Ako se divertikuli zatim ispune fekalnim sadržajem ili neprobavljenom hranom, postaju osjetljivi na bakterijske infekcije, što dovodi do upalne bolesti – divertikulitisa.

Liječenje

Divertikuloza se može liječiti kod kuće, no ako imate divertikulitis, morate otići liječniku da biste se svakako u cijelosti oporavili i izbjegli komplikacije opasne po život. Konvencionalna medicina liječi divertikulitis služeći se izmjenom prehrane, antibioticima i moguće operacijom. Alternativni oblici liječenja divertikulitisa mogu se primjenjivati zajedno s konvencionalnim oblicima da bi se ublažili simptomi i ojačao probavni sustav.

Prevencija

Najbolja preventivna mjera koju možete poduzeti protiv divertikulitisa jest, naravno, čuvati se da ne dobijete male vrećaste izbočine u crijevima koje se nazivaju divertikuli. Imate dobre izglede za to ako jednostavno promijenite svoju prehranu i način života. Jedite kruh od cjelovitih žitarica, zobenu kašu, žitne pahuljice s mekinjama, svježe voće i povrće koje sadrži vlakna, ili iskušajte pripravak koji možete nabaviti bez recepta i koji sadrži afrički trputac (Plantago psyllium) za povećavanje udjela vlakana u prehrani.

Možete isto tako iskušati mljeveno sjeme psilijuma. Saspite 1 žličicu u bilo koje hladno piće i pijte jednom na dan – u roku nekoliko minuta nakon što ste ga pripravili, prije nego što se smjesa zgusne. Pobrinite se da pijete puno tekućine ako povećavate unos vlakana i pripazite da vlakna dodajete postupno; iznenadan prelazak na prehranu bogatu vlaknima može izazvati nadimanje trbuha i stvoriti neugodnu količinu plinova u crijevima. Prilagodite svoju prehranu bolesti i tako da ukinete onu hranu koju vam je teška za probavu.

Izbjegavajte rafiniranu hranu poput bijelog brašna, bijele riže i drugih prerađenih vrsta hrane. No suprotno narodnoj mudrosti nije nužno izbjegavati jezgraste plodove i sjemenke; vjerojatnost da će oni zapeti u divertikulima nije ništa veća nego kod drugih vrsta hrane.
Kod suzbijanja zatvora iskušajte sredstva za smekšavanje stolice. Ako osjetite poriv za pražnjenjem crijeva, nemojte ga odgađati niti zanemariti. Redovitom tjelovježbom možete održati tonus crijevnih mišića, čime se potiče redovito pražnjenje crijeva.

Nemojte upotrebljavati čepiće protiv zatvora jer vaš sustav može postati ovisan o njima. Suhe šljive, sok od suhih šljiva i sjeme biljke Plantage psyl- lium dobri su prirodni laksativi. Posebne kombinacije čajeva za suzbijanje zatvora mogu se nabaviti u biljnim ljekarnama, no neke mogu biti vrlo jake, pa ih rabite samo kako vam je rečeno; izbjegavajte proizvode koji sadrže kasiju (Cassia senna), koja je osobito jak biljni laksativ.

Akupunktura

Da bi liječio divertikulitis, stručnjak za akupunkturu uvodit će igle u točke za ublažavanje bolova i nadutosti, smanjivanje upale, reguliranje peristaltike crijeva i poboljšavanje tonusa stijenki crijeva. Liječenje se izvodi jednom ili dvaput tjedno ovisno o težini poremećaja, s potpunom kurom liječenja od oko 10 posjeta. Vrlo je važno održavati dobre prehrambene navike dok se podvrgavate liječenju akupunkturom.

Aromaterapija

Dvije kapi miloduha (Hyssopus officinalis) koje ćete udisati tri puta na dan mogu poslužiti kao sredstvo za opuštanje trbuha.

Kinesko ljekovito bilje

Neke kineske trave koje se rabe za liječenje sistemskih poremećaja mogu se pokazati korisnima kod divertikulitisa. Posjetite stručnjaka za kinesku medicinu radi preporuka i liječenja.

Liječenje ljekovitim biljem

Glatki brijest (Ulmus fulva) može djelovati umirujuće na zahvaćene divertikule: stavite 1 žličicu praha u 1/2 šalice vode, pustite da zakuha i kuhajte na laganoj vatri 15 minuta. Pijte tri puta na dan.
Uvijek prvo provjerite kod stručnjaka da biste se uvjerili je li upotreba te trave primjerena upravo za vašu bolest.

Homeopatija

Mnogi homeopatski lijekovi, kao što su Belladonna, Bryonia i Colocynthis mogu se rabiti u liječenju divertikulitisa. Provjerite s liječnikom homeopatom da biste saznali koji lijekovi i koje doze bi mogle odgovarati upravo vama.

Psihomatsko liječenje

Tehnike opuštanja mogu vam pomoći da se nosite sa stresom i bolovima izazvanim divertikulitisom.

Divertikulitis
Divertikulitis

Prehrana

Pijte najmanje šest čaša vode svakoga dana da biste spriječili zatvor. Ako ipak budete imali zatvor, suhe šljive, sok od suhih šljiva ili čajevi od ljekovitog bilja namijenjeni upravo zatvoru mogu poslužiti kao prirodni laksativi. Ustrajte u prehrani s malo masti; masnoća usporava prolaz hrane kroz crijeva. Testirajte se na alergije na hranu da biste odredili vrste hrane koje nadražuju vaš sustav i koje biste morali izbjegavati.

Tijekom akutnih napadaja divertikulitisa probajte gladovati jedan do tri dana uz vodu ili biljne sokove. Jedite one vrste hrane koje ne povećavaju obujam stolice (juhe i kruh siromašan vlaknima) dok su divertikuli još upaljeni i osjetljivi. Tijekom napadaja akutnog divertikulitisa učinite sljedeće vrste hrane značajnim sastojkom svoje prehrane: kuhano povrće, kuhano voće i jabuke – koji će djelovati umirujuće na upaljena crijeva. Izbjegavajte mlijeko i mliječne proizvode (jogurt i sireve), koji mogu pogoršati bolest, osobito ako imate proljev.

Konvencionalna medicina

Ako imate blag slučaj divertikuloze, liječnik će vas možda uputiti da jedete hranu bogatu vlaknima kako bi vam se crijeva redovito praznila i kako biste smanjili izglede da ćete oboljeti od divertikulitisa. Ako vam se ipak razvije divertikulitis, no dobijete samo blagu infekciju, možda ćete samo trebati ležati i uzimati sredstva za smekšavanje stolice, hranu u tekućem obliku, antibiotike za suzbijanje infekcije i možda antispazmodike.

No ako ste imali perforaciju ili vam se razvije teža infekcija, vjerojatno će vas smjestiti u bolnicu radi intravenskog antibiotskog liječenja. Možda će vas i hraniti intravenski kako bi se vašem obodnom crijevu ostavilo vremena da se oporavi. U nekim slučajevima liječnik će možda morati drenirati inficirani apsces i smanjiti opterećenje kojemu je izložen crijevni trakt izvodeći privremenu kolostomiju. Kolostomijom se napravi otvor tako da se crijeva mogu prazniti u vrećicu koja je pričvršćena za trbuh. Ovisno o uspješnosti oporavka, ovaj se zahvat može poništiti sljedećom operacijom. 

Ako imate nekoliko napad akutnog divertikulitisa, liječnik će vam možda morati odstraniti zahvaćeni dio crijeva kad više ne budete ispoljavali nikakve simptome. Možda će vam biti potrebna operacija ako se intravenskim liječenjem ne bude učinkovito liječio akutni napadaj divertikulitisa. Ma kakvo bilo vaše liječenje, izgledi za potpuno ozdravljenje vrlo su dobri ako brzo primite liječničku pomoć.

Alternativni načini liječenja

Stručnjaci za alternativnu medicinu mogu liječiti neke blaže slučajeve divertikulitisa, ali ozbiljniji slučajevi zahtijevaju liječenje konvencionalnom medicinom da bi se spriječile ozbiljne zdravstvene komplikacije.

Liječenje kod kuće

Za suzbijanje blagih bolova i grčenja u trbuhu upotrebljavajte električni jastučić. No nemojte ga upotrebljavati tijekom predugih razdoblja i nikada nemojte spavati na električnom jastučiću; mogli biste se opeći.

Da bi vam pražnjenje crijeva postalo redovitije, nastojte vršiti nuždu u isto vrijeme svakoga dana (obično je lakše nakon jela).
Ostanite u krevetu ako imate vrućicu ili jake bolove te ubrzo potražite liječničku pomoć.

Dijagnostički postupci

Ako mislite da imate divertikulozu ili divertikulitis, liječnik će vas vjerojatno uputiti na pretrage krvi i stolice kako bi lakše dijagnosticirao moguću infekciju. Budući da rak, sindrom iritabilnog crijeva i divertikulitis mogu imati iste simptome, liječnik će vam morati temeljito pregledati crijeva. Barijeva kaša, koja napuni obodno crijevo barijem i omogućuje da se na rendgenu vidi unutrašnjost crijeva može pomoći da se potvrdi dijagnoza divertikulitisa.

Možda će vam pregledati unutrašnjost crijeva i pomoću rastezljive osvijetljene cijevi postupkom koji se zove sigmoidoskopija. Katkad se može uzeti i malo tkiva za biopsiju, da bi se provjerilo ima li kanceroznih izraslina. Ako imate akutni slučaj divertikulitisa, i barijeva kaša i biopsija mogu vam ozlijediti crijeva, pa će se liječnik umjesto njih moža poslužiti CT-pretragom, kojom se vidi stijenka crijeva i obodno crijevo izvana te se isto može potvrditi dijagnoza.

DRUGI UPRAVO ČITAJU