back to top

Estrogen u hrani

Ako imamo problema s neredovitom mjesečnicom, nesanicom ili nam raspoloženje stalno varira, nervozni smo i tužnjikavi više nego inače, vjerojatno patimo od manjka estrogena. Estrogen je glavni ženski spolni hormon, koji se proizvodi najvećim dijelom u folikulu jajnika, posteljici, te jajnicima.

Dio estrogena, doduše manji, se proizvodi u tzv. sekundarnim izvorima estrogena, a to su dojke, jetra i nadbubrežne žlijezde. Taj sekundaran izvor je jako bitan za žene u menopauzi jer tada preuzima primarnu funkciju u proizvodnji estrogena.

Mnoge žene koje imaju manjak estrogena ranije izađu iz puberteta, pa im se spolni organi manje i razviju. Te žene uglavnom imaju manje grudi, pa bi im se one nadomjestkom estrogena u kasnijim godinama mogle i nastaviti razvijati.
Osim toga, žene čiji organizam proizvodi manje količine estrogena će vjerojatno ranije ući u menopauzu.

Nije pak dobra ni druga krajnost, a to je višak estrogena, jer te žene pak imaju problema s poremećajem libida, radom štitne žlijezde i debljinom, čak jedan od 3 spoja koji se nalaze u estrogenu, estradiol može ako ga je višak utjecati na razvoj raka dojke. Stoga nije poželjno niti pretjerivati s estrogenom u bilo kakve svrhe.

Estrogen se nalazi u hrani koju svakodnevno konzumiramo, a vjerojatno nikad nismo ni znali da s njom uzimamo i estrogen. On je prirodna supstanca, u prirodi ga se naziva fitoestrogen. Hranu koja obiluje estrogenom je poželjno jesti, možda nas dovede i do povećanja grudi, ali ako ne dovede, svakako je zdrava i pomaže i u otklanjanju menstrualnih tegoba. Stoga, nema razloga da se ne nađe na našem popisu poželjnih namirnica.

Hrana koja sadrži estrogen:

– lanene sjemenke; definitivno su broj jedan u proizvodnji estrogena. Možemo ih dodavati u salatu ili u brašno ako radimo kruh sami ili neke slastice gdje je potrebno tijesto od brašna.

  Zašto je šećer štetan

– konopljika; glavnu ulogu ima u menopauzi kad joj je funkcija da dovede sve hormone na normalnu razinu.

– mahunarke; potrebno ih je jesti bar jednom tjedno, najbolje ih je samo skuhati na pari kako bi se zadržalo što više fitoestrogena.

– kikiriki; ima slična svojstva kao i mahunarke, a potrebno ga je jesti skupa sa tankom smeđom opnom koja ga obavija jer je bogata supstancama procijanidama, koje su bitne u prevenciji razine hormona u ženskom tijelu.

– soja, tofu, jabuke, marelice, zobene pahuljice; svaka od ovih namirnica sadrži određenu razinu fitoestrogena, pa bi ih trebalo držati kao redoviti dio svoje prehrane.

Kao što možemo primijetiti iz navedenog popisa hrane koja sadrže estrogen, radi se o mahom zdravoj hrani. Stoga, ako i općenito pazimo na svoju prehranu, vjerojatno većinu ovoga već konzumiramo u dovoljnim količinama, pa nema straha za razinu našeg estrogena. Oni pak kojima je ova hrana strana, trebali bi je obvezno ubaciti u svoje jelovnike, ako ne zbog podizanja razine estrogena, onda pak zbog zdravih sastojaka kojima obiluje.

Foto: Glovatskiy/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU